Intriger frodas i presidentens frånvaro

Av:  TT-AFP

Tjeckiens president Milos Zeman ligger på sjukhus och tycks vara ur stånd att leda samtalen om ny premiärminister efter valet nyligen.

I detta maktvakuum har intrigmakare i presidentkansliet agerat. Polisen utreder nu misstänkta brott mot republiken.

Palatsintrigerna tog fart så snart den 77-årige Zeman svårt medtagen fördes till ett militärsjukhus i Prag den 10 oktober, dagen efter parlamentsvalet.

Enligt medier lider storrökaren av svåra leverproblem på grund av sina alkoholvanor och en nervsjukdom kopplad till diabetes. Han har svårt att gå och syns ofta i rullstol.

I detta tillstånd är Zeman oförmögen att utföra sin plikt att utse en regeringsbildare. Därmed befinner sig Tjeckien i ett politiskt tomrum och vissa verkar ha försökt dra fördel av osäkerheten.

Dubbla budskap

Tidigare i veckan meddelade senatens talman Milos Vystrcil att presidenten var inkapabel att fullgöra sina åtaganden. Han hänvisade till ett sjukhusutlåtande om att långtidsprognosen för Zeman är ”högst osäker”.

Enligt Vystrcil skulle presidentkansliets chef Vratislav Mynar ha känt till detta sedan den 13 oktober utan att informera någon. Tvärtom intygade presidentens närmaste att han var på bättringsvägen.

Den 11 oktober bad presidentens talesperson Jiri Ovcacek journalister att vara tålmodiga och be för Zeman. Nästa dag sade Ovcacek att presidenten kommunicerade och följde den politiska utvecklingen – och raljerade samtidigt över att Zeman matades med aprikosbullar och korv.

Ifrågasatt underskrift

Bilden av återgång till det normala stärktes den 14 oktober då ska ha Zeman träffat parlamentets talman Radek Vondracek på sjukhuset och skrivit under ett beslut att samla parlamentet den 8 november.

Men enligt sjukhuset hade Vondracek inte tillstånd att besöka presidenten. En medborgare lämnade in en polisanmälan om falsk underskrift.

På torsdagen släppte presidentkansliet en video som visar presidenten i färd med att skriva under ett dokument i sjukhussängen.

Råa skämt haglar

Nu har polisen inledd en utredning av hur kanslichefen Mynar har agerat. Denne har vägrat att lämna sin post med motiveringen att Zeman är den ende som kan avskeda honom.

Experter på tjeckiskt statsskick bedömer att den kaotiska situationen kan upplösas om senaten och underhuset utlöser en paragraf som förklarar presidenten handlingsförlamad. I så fall övergår presidentmakten till premiärministern och talmannen varpå en ny regering kan bildas. Sannolikt går frågan till Petr Fiala, som leder den borgerliga partialliansen.

Parlamentets två kammare sammanträder först nästa månad. Under tiden lär de råa skämten på sociala medier fortsätta om vad som egentligen pågår inom presidentkansliet.

Publisert: