Löfven: Ska öka säkerheten för judiska församlingar

I dag samlas hundratals internationella toppolitiker och delegater från ett 50-tal länder i Malmö under ett massivt säkerhetspådrag.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in till mötet där man ska diskutera hur antisemitismen ska bekämpas.

– Det är för många som påstår att det inte har hänt.

På onsdagsmorgonen, vid 8.30-tiden, börjar de mellan 350 och 400 deltagarna att anlända till Malmömässan i stadsdelen Hyllie. Under en hel dag, ledda av CNN-journalisten Hala Gorani, står antisemitism och hågkomsten av Förintelsen på agendan.

Som värd står statsminister Stefan Löfven (S). I takt med att tiden går försvinner de överlevare som kan vittna om Förintelsen.

– Vi får aldrig glömma Förintelsen. Det för många som påstår att det inte har hänt och för få som känner till vad som hände och därför måste vi fortsätta att bekämpa antisemitismen.

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in internationella toppolitiker till Malmö för att diskutera hur antisemitismen ska bekämpas.
Statsminister Stefan Löfven har bjudit in internationella toppolitiker till Malmö för att diskutera hur antisemitismen ska bekämpas.
 Stefan Löfven med fru Ulla träffar överlevaren Lea Gleitman (längst fram), under besöket i Malmö synagoga på tisdagen, inför förintelsekonferensen Malmöforumet.
Stefan Löfven med fru Ulla träffar överlevaren Lea Gleitman (längst fram), under besöket i Malmö synagoga på tisdagen, inför förintelsekonferensen Malmöforumet.

Facebook och Tiktok är inbjudna

Konferensen är statsministerns eget initiativ. Enligt Stefan Löfven kommer den att vara mindre snack och mer verkstad. Varje land ska komma med konkreta åtaganden för vad man ska göra i frågan. Även sociala medieplattformar som Facebook och Tiktok, där hatet lätt sprids, är inbjudna.

Sverige ska lägga 95 miljoner på att genomföra sina åtaganden kommande år.

– Ett åtagande är att öka säkerheten för judiska församlingar. Vi ska också satsa på mer utbildning i skolor och forskning och vi kommer också att lägga mer resurser på att lägga fram den judiska kulturen så att hela Sverige känner till den, säger Stefan Löfven.

Ett nytt museum ska inrättas för att bevara minnet av Förintelsen.

Under måndagen besökte statsministern en skola i Malmö och lyssnade på barn och barnbarn till överlevare som berättade om sina släktingars öden.

– Vi har hört här att judarna i ghettot, de trodde aldrig att det skulle bli så illa som det blev. Då måste vi förstå att vi i Sverige inte heller är vaccinerade för all framtid mot detta, sa Löfven under besöket rapporterar Sydsvenskan.

Säkerheten är hög inför förintelsekonferensen i Malmö.
Säkerheten är hög inför förintelsekonferensen i Malmö.

Mötte förintelseöverlevare

Under tisdagen mötte statsministern förintelseöverlevare och närvarade på en ceremoni i synagogan.

Malmö har blivit känt för att vara otryggt för judar. Flera har valt att flytta från staden på grund av att de känt sig rädda eller trakasserade. Stefan Löfven menar att en anledning till att konferensen hålls här är att Malmö är en stad som jobbar hårt mot problemet och gärna vill visa det.

– Malmö är också känt för att göra något åt det här problemet. Kommunen jobbar mycket systematiskt, man har dialog med den judiska församlingen. Det är det som Malmö också är känt för. Här som på andra platser är antisemitism inte acceptabelt, säger Stefan Löfven.

Även antiziganism, fördomar och hat mot romer och andra former av rasism kommer att tas upp på konferensen.

Publisert:

LÄS VIDARE