Nyheter

Fängelsedom efter muträttegång undanröjs

Av: 

TT

Rättegången om Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg måste tas om eftersom en nämndeman i tingsrätten var jävig. Arkivbild.
Rättegången om Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg måste tas om eftersom en nämndeman i tingsrätten var jävig. Arkivbild.

NYHETER

En nämndeman i en uppmärksammad muträttegång i Malmö tingsrätt var jävig, har hovrätten kommit fram till. Nu undanröjs domen och rättegången måste tas om.

Malmö tingsrätt kom i slutet av maj fram till att företaget Vårdinnovation vunnit en upphandling genom att muta en anställd inom Region Skåne. Tre inblandade i affären fick kännbara fängelsestraff.

Bolagets vd dömdes till tre års fängelse och näringsförbud i sju år. Samtidigt dömdes två av regionens tjänstemän till fängelse.

De tre åtalade dömdes också att betala ett skadestånd till Region Skåne på 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen på nästan 8 miljoner kronor.

Hovrätten tar fasta på att en nämndeman i sin anställning haft två av vittnena i rättegången som chefer. Samtidigt sitter nämndemannen i samma styrelse som ett av vittnena i en intresseorganisation inom vården. Enligt hovrätten har nämndemannen inte tydligt redovisat detta under tingsrättens handläggning.

Det finns inget som tyder på att nämndemannen låtit sig påverkas av ovidkommande skäl, enligt hovrätten.

”Vad det i stället handlar om är att det ur en utomstående betraktares synvinkel har funnits omständigheter som typiskt sett gör att nämndemannens opartiskhet kan ifrågasättas. Vad som framkommit i målet om nämndemannen är av sådant slag att hovrätten bedömt att hennes opartiskhet kan ifrågasättas och att hon därför varit jävig”, säger hovrättsrådet Lars Lindblad i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert: