Migrationsverket

Rekordmånga kvotflyktingar till Sverige

Av: 

TT

Svenska försvarmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. 1 300 personer som evakuerades från Afghanistan efter talibanrörelsens maktövertagande har fått kvotflyktingstatus i Sverige. Arkivbild.
Svenska försvarmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. 1 300 personer som evakuerades från Afghanistan efter talibanrörelsens maktövertagande har fått kvotflyktingstatus i Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Under förra året tog Sverige emot det högsta antalet kvotflyktingar på flera decennier. Orsaken till det höga antalet är att personer som skulle kommit till Sverige 2020 fick vänta på grund av pandemin.

Under 2021 tog Sverige emot 6 411 kvotflyktingar, vilket också var det uppdrag som Migrationsverket hade. Det motsvarar kvoten för 2021 på 5 000 samt det antal kvotflyktingar som inte kunde överföras 2020 på grund av pandemin.

Närmare 70 procent av de personer som mottagits i Sverige 2021 är medborgare i Syrien, Afghanistan och Demokratiska republiken Kongo.

Flest syrier

Nästan en tredjedel, 1 900 personer är medborgare i Syrien. Cirka 1 300 är afghaner som evakuerades efter talibanrörelsens maktövertagande under sensommaren och 1 122 personer som togs emot i Sverige var medborgare i Demokratiska republiken Kongo.

Den fjärde största gruppen, 734 personer, är medborgare i Sudan.

Det stora, och för de flesta, oväntade antalet afghaner som beviljades status som kvotflyktingar 2021 tvingade Migrationsverket att skjuta upp planerade överföringar av andra kvotflyktingar till Sverige.

– Vi har flera balansärenden med oss in i år än vad vi har haft tidigare eftersom de 1 300 kvotflyktingarna från Afghanistan inte var planerat, säger Oskar Ekblad, sektionschef Migrationsverket.

Färre nya

Migrationsverket kommer därför, i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR, minska antalet nya ärenden som kommer in i systemet i år.

– Men det är aldrig någon som har fått status som kvotflykting som inte får komma till Sverige. Men däremot kommer förmodligen färre personer i år komma nya in i det här systemet. Riktigt hur många kan jag inte säga, men att det blir en effekt har vi varit tydliga med från början. Och man är också medveten om det hos FN:s flyktingkommissariat, säger Oskar Ekblad.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverket