Regeringen förlänger restriktionerna

Restriktionerna med anledning av covid-19 förlängs med 14 dagar.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff i dag.

– Givet det höga antalet fall behövs bromsen ett tag till, sa hon.

De restriktioner som infördes den 12 januari ligger kvar i två veckor till från och med i dag.

– Vi har just nu en extremt hög smittspridning i samhället, sa socialminister Lena Hallengren (S), på en pressträff.

– Dels ökar antalet patienter på sjukhus, dels är sjukfrånvaron hög i samhället.

Hon sa också att restriktionerna fungerar som en broms, eftersom de minskar kontakterna i samhället, något som i sin tur minskar smittspridningen.

– Och vi behöver en broms för smittspridningen. Vi kan inte rycka den för snabbt.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

”Nivåer som vi aldrig tidigare sett”

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, stämde in:

– Smittspridningen har den senaste tiden nått nivåer som vi aldrig tidigare har sett i Sverige.

Hon tog också upp mörkertalet av smittofall som man nu misstänker är högt, eftersom alla inte längre rekommenderas PCR-testning.

– Vi bedömer att en halv miljon kan insjukna per vecka, sa hon.

Kan avvecklas 9 februari

Folkhälsomyndighetens bedömning är samtidigt att smittotoppen snart kan vara nådd. Men tills dess behöver restriktionerna ligga kvar.

– Under den här tiden kommer fler hinna vaccinera sig, och vaccinet ger ett skydd mot allvarlig sjukdom och död, sa Karin Tegmark Wisell.

När toppen är nådd kan smittan börja vika ganska snabbt. I så fall kan flera av restriktionerna avvecklas den 9 februari.

– Vi bedömer att merparten av åtgärderna kan upphöra den 9 februari. En del åtgärder kommer dock kvarstå ett tag efter det, inte minst åtgärder för att skydda de äldsta och sköraste, sa Karin Tegmark Wisell.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).

”Om läget tillåter”

Beslut om eventuell avveckling av restriktioner kan komma redan nästa vecka. Men först måste läget stabiliseras.

Lena Hallengren summerade:

– Helheten blir följande: restriktionerna måste ligga kvar i två veckor. Om allt flyter på och om läget tillåter kommer restriktionerna avvecklas efter det.

 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

Publisert:

LÄS VIDARE