Lungcancer

Träningsprofilen fick höra att hon hade obotlig cancer – nu är cancern vilande

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NYHETER

Träningsprofilen Elin Kjos fick beskedet att hon hade obotlig cancer och behandlingarna gick ut på att köpa tid.

Men förra året fick hon ett skräddarsytt vaccin och nyligen kom mirakelbeskedet – cancern är vilande sedan två månader.

– Det är en enorm lättnad, det trodde vi inte för två år sedan.

I maj är det två år sedan som Aftonbladet skrev om tidigare elitsimmaren och träningsprofilen Elin Kjos, 34, som länge drogs med en hosta som aldrig ville ge med sig. Hon fick sedan beskedet att det rörde sig om lungcancer och läkarna opererade bort en tjugo centimeter stor tumör i höger lunga.

Kort därefter fick Elin Kjos veta att cancern hade spridit sig och att den var obotlig.

– Nu får jag en kombinationsbehandling av cellgifter och immunterapi för att försöka bromsa spridningen. Men det är ingenting som kommer göra mig frisk, det är egentligen bara ett försök att hitta tid, sa hon då.

Men behandlingen gav inte önskat resultat och i höstas kom Elin Kjos med i en forskningsstudie på Karolinska sjukhuset och fick sedan ett skräddarsytt cancervaccin med mål att träna immunsystemet att känna igen och angripa cancercellerna.

Vilande cancer

I veckan skrev Elin Kjos på Instagram att behandlingen hade gått bra och att cancern har varit vilande i över två månader.

– Strax innan jul fick jag veta att det hade gått bra och att cancern ses som vilande i det här läget. Den hade börjat stanna upp och att den var vilande och stabil. Nu sex veckor senare kunde de verkligen konstatera att cancern är helt vilande. Min läkare ringde mig igår morse och berättade det.

Elin Kjos fortsätter:

– Det är väldigt stort och en lättnad. Det kan vara immunterapin i kombination med vaccinet som nu ger effekt. Det är svårt att säga, men någonting har ju uppenbarligen fungerat. Men bara vetskapen om att cancern är vilande och inte växer är en enorm lättnad, det trodde vi inte för två år sedan.

På sociala medier har träningsprofilen varit öppen med den inre resan hon gjort under den här tiden.
För en tid sedan kom Elin Kjos med i en fas 1-studie på Karolinska sjukhuset och sedan inleddes en skräddarsydd behandling med ett vaccin. Hon skrev nyligen på Instagram att behandlingen hade gått bra och att cancern nu har varit vilande i över två månader.

Nu kommer det dröja tre månader innan Elin Kjos får nästa dos av vaccinet.

– Studien är i olika faser och under hösten var det varje vecka i nio veckor och sedan fasades det ut. Den är uppbyggd så för att kroppen ska få jobba med vaccinet. Jag vet däremot inte exakt hur planen ser ut framåt, allt beror på vad röntgen visar och hur jag mår. Men så länge det går åt rätt håll på pappret kommer jag fortsätta få det. Om det är i flera år eller enbart några månader vet vi inte. Men studien kommer fortgå så länge jag har nytta av den.

Hur går tankarna när du ser tillbaka på de senaste två åren?

– Vilken resa det har varit på gott och ont. Det har helt klart varit de två tuffaste åren i mitt liv, men det har också varit två fantastiska år då jag har fått en helt ny syn på livet. Jag är både tacksam för att jag har fått uppleva det här men det har såklart också varit svårt.

På sociala medier har Elin Kjos också varit öppen med den inre resan som hon gjort under den här tiden.

– Jag har verkligen lagt ner så otroligt mycket tid på det jobbet. Det är klart det har förändrat väldigt mycket hur jag ser på den här situationen. Jag har inte längre den här känslan av frustration, jag ser det mer som att den här studien och det här vaccinet är en del av livet och förhoppningsvis får det mig att må bra.

Sara Mangsbro, docent inom immunoterapi vid Uppsala universitet.

– Jag har jobbat mycket med att inte hänga upp mig för mycket på vad röntgensvaren visar så jag inte bryter ihop om det är dåligt eller känner att livet leker om det är bra. Jag har försökt vara ganska neutral, men det är klart att det är mycket oro och stress som släpper när man får ett sådant besked.

Det kanske är en känslig fråga, men hur mycket tror du att din inställning har påverkat situationen?

– Väldigt mycket. Jag skulle säga att det är en av de stora anledningarna till att jag mår så här bra. Prognosen jag fick för två år sedan är jag så långt ifrån i dag. Även om jag på pappret är sämre än för två år sedan mår jag så mycket bättre. Det är hundra procent det inre jobbet, det finns inte någon annan förklaring.

Känner sig hoppfull

Elin Kjos förklarar att hon var mer än förhoppningsfull inför vaccinstudien.

– Jag hade en sådan tro på vaccinet och var övertygad om att det skulle funka. Inför varje behandling visste jag att det skulle hjälpa mig och det har också påverkat.

Förra året berättade Sara Mangsbro, innovationschef på Ultimovacs samt biträdande lektor och docent inom immunoterapi vid Uppsala universitet, hur vaccinet fungerar.

”Prognosen jag fick för två år sedan är jag så långt ifrån i dag” säger Elin Kjos som drabbades av lungcancer.

– Vi tillverkar små syntetiska bitar av proteiner (telomeraspeptider) som efterliknar de proteiner som finns naturligt i tumören. Det blir en pusselbit som liknar en del av tumören, som vi sedan injicerar i patienten i form av ett vaccin. Resultatet blir att en tumör, som tidigare varit osynlig för immunsystemet, synliggörs eftersom vi skapar helt nya T-celler som blir specifika mot tumören. Då kan vårt immunförsvars T-celler känna igen, söka upp, attackera tumören och förstöra den. Det här fungerar på samma sätt som när vi hjälper kroppen att skapa antikroppar mot virus med hjälp av ett vaccin.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Lungcancer

LÄS VIDARE

Träningsprofilen Elin Kjos får cancervaccin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lungcancer

Cancer

Ultimovacs

Uppsala universitet

Sociala medier

Vaccin

Läkemedel & medicinteknik