Nyheter

Oenigt när EU ska bygga hållbart

Av: 

TT

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) träffar svenska journalister vid fredagens EU-möte i nordfranska Amiens.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) träffar svenska journalister vid fredagens EU-möte i nordfranska Amiens.

NYHETER

Är kärnkraften och gasen grön eller inte? Striden går vidare i EU – även om Sverige säger ja till EU-kommissionens omtvistade taxonomi.

– Man måste kunna kompromissa, säger svenska klimatministern.

Symboliken är tydlig i den leriga myllan strax norr om floden Somme i norra Frankrike. Där miljontals européer en gång slogs i skyttegravarna i första världskrigets kamp om resurser ska en gemensam och hållbar framtid byggas i stället – med hjälp av insekter.

Här vandrar EU-ländernas miljöministrar runt för att ta en titt på en gigantisk fabrik som redan i höst ska börja förvandla insekter till protein för både djurfoder och mänsklig föda.

Fast omställningen kanske inte sker i första taget.

– Jag ser ju kanske inte i den närliggande tiden att svenskarna kommer att byta ut fredagschipsen mot mjölbaggar. Men det är klart att vi måste vända på varenda sten. Vi har ett jätteallvarligt klimatläge, konstaterar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Kärnkraft och gas

Hon och hennes kollegor från övriga EU håller informellt möte i nordfranska Amiens för att diskutera läget på energi- och klimatsidan. Inte minst handlar det om den senaste delen av EU:s omtalade taxonomi – frågan om vad som ska kunna räknas som klimatmässigt hållbara investeringar.

Fredagen var sista dag för medlemsländerna att lämna in synpunkter på EU-kommissionens planer på att grönmärka såväl naturgas som kärnkraft, åtminstone tills vidare.

Sverige ger tummen upp, om än med långa tänder kring kärnkraften och med fortsatt motstånd mot naturgasen.

– Vi behöver se till att vi kan styra fler gröna investeringar mot ett hållbart håll. Vi behöver få taxonomin på plats. Efter mycket värk får vi acceptera att kärnkraften ingår, säger Strandhäll.

Går till domstol?

Andra länder har andra åsikter.

– Vi i Luxemburg anser att varken kärnkraft eller naturgas är grön eller har det inflytande på klimatkrisen som vi vill ha. Om du frågar oss så platsar de inte i taxonomin, säger Luxemburgs miljöminister Carole Dieschbourg.

Hon kämpar fortfarande emot och är redo att tillsammans med Österrike ta hela frågan till domstol.

Annika Strandhäll betonar att hon som socialdemokrat egentligen inte ser kärnkraften som hållbar – men att man måste kunna kompromissa som politiker.

– Man får väga av helheten. Det kanske är bättre att vinna kriget än det enskilda slaget, säger klimat- och miljöministern till TT, SR Ekot och SVT i Amiens.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: