Ryska attacken mot Linde: ”Dumma uttalanden”

Ryssland går till attack mot utrikesminister Ann Linde (S).
Det är ”otillåtet” att påstå att Ryssland hotar Sverige.
– Dessa uttalanden är dumma, säger Maria Zakharova vid ryska utrikesdepartementet.

I Ryssland får kriget mot Ukraina inte kallas för krig.

Nu uttalar sig ryska utrikesdepartementet och säger att de uttalade hoten mot Sverige och Finland från Ryssland inte får kallas hot.

I stället är uttalandena om hoten ”propaganda och provokation och tjänar intressena för ett kollektivt Nato lett av USA”, skriver ryska Tass.

Maria Zakharova vid Rysslands utrikesdepartementet.
Maria Zakharova vid Rysslands utrikesdepartementet.


Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova säger att det är "otillåtet" att hävda att Ryssland hotar Sverige och Finland. Hon säger att Ann Linde går Natos ärenden.
– Dessa uttalanden är dumma. De är inte baserade på fakta, de ligger i huvudströmmen av propaganda och provokation. De representerar inte folkets intressen i dessa länder, utan tjänar Natos intressen, som leds av USA, säger Maria Zakharova i den ryska statliga radiokanalen Sputnik.

Linde: Slår fast fakta

Ann Linde säger i en kommentar till Aftonbladet:

– Vad talespersoner från Kreml säger får stå för dom. Vi slår fast fakta. Det säkerhetspolitiska läget i vår del av världen har försämrats med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde.

Tidigare har hon sagt till Aftonbladet att Ryssland hotat Sverige och Finland med ”aktioner” om vi skulle skulle gå med i Nato.
– Det är inte så att vi bryr oss om vad Ryssland tycker eller inte, om de upprörs eller inte. Det är faktiskt fullständigt oväsentligt. Däremot måste vi analysera att Ryssland hotar både Sverige och Finland med att ”om vi går med i Nato så kommer vi göra olika aktiviteter för att ni inte ska göra det”, sa hon då.

”Politiska konsekvenser”

Vid flera tillfällen har Ryssland hotat Sverige och Finland att det skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser” om länderna närmar sig eller ansöker om medlemskap i Nato.
– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationer till dessa länder och vidtar svarsåtgärder, sa diplomaten Sergej Beljajev i inledningen av den ryska invasionen i Ukraina.
”Vi betackar oss för den typen av uttalanden. Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut”, skrev utrikesminister Ann Linde då i ett sms till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE