Man anhållen efter storbrand i Ängelholm

Gustav Sjöholm/TT

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-03-16

Södra sjukhusområdet i Ängelholm drabbades av en kraftig brand i natt och bland annat fick 39 personer evakueras från ett äldreboende.

En 20-årig man sitter nu anhållen misstänkt för grov mordbrand. Ingen person skadades.

Den 20-årige mannen greps under natten och anhölls under morgonen. Kammaråklagare Ulrika Ekvall vill inte uppge några detaljer.

– Nu ska misstänkt höras med försvarare, säger Ulrika Ekvall till TT.

Personal från tio brandstationer har deltagit i släckningsarbetet. Den preliminära planen är att arbetet avslutas vid lunchtid på onsdagen, uppger Jan Klauser, säkerhetschef på Ängelholms kommun.

– Sedan kommer polisen att spärra av och fortsätta sin utredning, säger Jan Klauser på kommunens pressträff.

”Tagna av allvaret”

Hur branden startade är oklart, men räddningstjänst uppgav under natten att den startade inomhus. Larmet kom strax efter klockan halv ett.

På området finns ett äldreboende och därifrån fick 39 boende evakueras till en närliggande idrottshall.

– Vi hade tre personer som jobbade i natt. De var såklart tagna av allvaret, men de känner att de hade en bra dialog med brandmännen som var i tjänst, säger Marcus Fält, regionchef på vårdbolaget Attendo, som driver det aktuella äldreboendet.

De boende fick väckas mitt i natten och transporterades med buss till idrottshallen.

– Personal har suttit med boende och lugnat ner dem. Vi gick även snabbt ut med information till anhöriga, säger Marcus Fält.

Ett korttidsboende för barn och ungdomar med funktionsnedsättning fick också evakueras och de fem barn som bodde där hämtades av sina föräldrar. På området finns även två förskolor, som nu får hålla stängt.

”Stressad inledning”

När brandmännen kom till platsen brann det redan kraftigt och de fick höra att fyra personer saknades. Räddningstjänsten fick därför skicka in rökdykare i den drabbade byggnaden.

– Det var en ganska stressad inledning, men sedan kom det fram att de tagit sig ut, så då kunde vi koncentrera oss för att minska brandspridningen, sade Glenn Borgkvist vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst till TT under natten.

Räddningstjänsten bedömer att de brandhärjade byggnaderna är totalskadade.

– Det är otroligt stora skador som har inträffat under branden, säger kommunens säkerhetschef Jan Klauser.

Den norra delen av sjukhusområdet där Region Skåne bedriver vård dygnet runt har i nuläget inte berörts av branden, uppger regionen i ett pressmeddelande. Regionen har dock lokaler på det södra området som används dagtid för exempelvis hudmottagning, psykiatri och avancerad sjukvård i hemmet. Dessa lokaler har skadats i branden.