Hallengren: Bra att Folklistan inte längre finns

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-10

Lena Hallengren är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Arkivbild.

Folklistans grundare Jan Emanuel är välkommen tillbaka i Socialdemokraterna.

– Det är väl bra att det här konstiga partiet inte längre finns, säger S gruppledare Lena Hallengren.

Jan Emanuel, opinionsbildare och välfärdsentreprenör, fick tillbaka medlemskapet i S i slutet på förra veckan.

För en månad sedan ledde han partiet Folklistan i EU-valet, men när väljarna sagt sitt visade det sig att partiet var långt ifrån att komma in i EU-parlamentet.

Jan Emanuel har sagt att han går med i Socialdemokraterna igen för att förändra, att vara ”den interna oppositionen”. Och han öppnar för att kandidera till riksdagen 2026.

– Den som vill vara medlem i Socialdemokraterna, som agerar på ett sätt som inte står i strid med våra stadgar, är välkommen som medlem, säger S gruppledare Lena Hallengren.

Jan Emanuel har också sagt att Folklistan som större rörelse är slut, men den tidigare sverigedemokraten Johan Nissinen vill ta över.

Lena Hallengren tycker att det var rimligt att Folklistan inte fick så högt stöd i valet, partiet fick 0,6 procent.

– Det är väl bra att det här konstiga partiet inte längre finns, det är min uppfattning. Och om han vill kandidera eller annat, det är ju inte en fråga för mig, det är en fråga för partiet där han finns att ta ställning till.

Jan Emanuel har också uttryckt en önskan om att S och SD ska regera ihop.

– Enskilda medlemmar tycker olika saker, så är det ju. Men i grund och botten måste man själv känna att man är socialdemokrat om man ska vara med i det socialdemokratiska partiet, säger Lena Hallengren.

Följ ämnen i artikeln