Trump i New York: ”Ni kanske aldrig ser mig igen”
Uppdaterad 2024-09-20 | Publicerad 2024-09-19
UNIONDALE, NEW YORK. Donald Trump skulle ha fått sitt straff av en domare i New York.
I stället återvände han triumferande till sin forna hemstat i natt – med löftet om att rensa ut invandrare från ”helvetesstaden”.
– Ni kanske aldrig ser mig igen, säger expresidenten.
– Se dig omkring! Titta på denna enorma folkmassa – tusentals och åter tusentals personer.
19-årige Michael snurrar runt. Köerna slingrar sig som en orm, fram och tillbaka över parkeringsplatsen utanför arenan i Uniondale, lite mer än en timmes bilresa från storstaden New York.
Han har rätt: Det är tiotusentals människor på plats, och har blivit uppenbart att inte alla kommer att få komma in. En del har köat i över ett halvt dygn för att få en skymt av expresidenten.
Utanför arenan råder karnevalsstämning timmarna innan huvudpersonen går upp på scenen. Matvagnar, livemusik och försäljningsbord fyller området. Här säljs allt från paljettjackor och guldiga tofflor, till t-shirts där Demokraternas presidentkandidat kallas för ”bitch” medan Trump framställs som en muskulös badboy.
Tror att Trump vinner
Feststämningen blandas med avsky mot media, illegala invandrare och ”vänsterkommunister.” När Kamala Harris dyker upp på en av storbildsskärmarna hörs ett högt ”BUUUU” från kön, och många visar långfingret.
Michael ska rösta för första gången i november – och är redan hängiven Trumpsupporter. Han tror på Trump och hävdar att massmedia ljuger och påstår att invandrare ”bryter sig in” i Amerika för att begå brott. Kritikernas bild av Trump som ett hot mot USA:s demokrati påverkar honom inte.
Men, säger Michael, Trump har en akilleshäl:
– Han borde tänka lite mer på vad han säger, innan han talar. Han framstår ibland som en arg person, som under debatten när han blev upprörd.
Ändå tror Michael att Trump kommer att vinna med en jordskredsseger om 47 dagar. Hans hemstat New York är huvudsakligen liberal; i det senaste presidentvalet vann Biden över Trump överlägset, med över sextio procent av rösterna.
Därför kan det ibland kan det vara stigmatiserat att berätta att han är Trumpsupporter på hemmaplan.
– Om du till exempel lägger upp något på Snapchat, där du har en Trump-tröja, fylls kommentarerna snabbt med skitsnack, säger Michael.
Känner sig borttvingade
Systrarna Amanda, 26, och Marissa Walpole, 19, har också kommit till kampanjmötet för att uppleva den kända ”Trumpenergin,” som de uttrycker det.
– Berätta att vi ska flytta, viskar deras mamma.
Amanda nickar.
Familjen flyttar söderut – till Tennessee – för att de känner sig borttvingade från liberala New York.
De känner sig inte hemma här längre.
– Det är därför vi också verkligen hoppas få honom tillbaka i Vita huset, för att göra det mer drägligt här. Det är de höga skatterna och alla olika politiska förändringar som gör det riktigt outhärdligt.
En bit bort står Gianna Blannano, 19. Hon är också förstagångsväljare och tycker att Trump känns som det naturliga valet eftersom hennes föräldrar är republikaner. Hon gillar Trumps transparens.
Den viktigaste frågan i valet, enligt henne, är den stora polariseringen i samhället. Hon menar att Trump inte är den främsta orsaken till splittringen, trots hans ibland grova retorik. I stället är det supportrar från båda politiska lägren som bidrar till den stora klyftan.
De misstänkta mordförsöken mot Trump är en utveckling har oroat henne.
– Mängden hat vi har mot andra människor bara på grund av vad de tror på är så äcklig och ensidig. Att det har lett till våld är galet. Jag kan inte förstå det. Jag är fortfarande chockad.
”Reser sig upp som en fenixfågel”
Under onsdagen var det planerat att Donald Trump skulle få sitt straff efter att ha dömts för att ha betalat ”tystnadspengar”, där han fälldes på 34 åtalspunkter av en jury i New York. Han riskerar upp till fyra års fängelse. Men i stället sköts meddelandet av påföljden upp till efter valet i november.
Bland Trumpsupportrarna utanför arenan är det många som med stolthet bär tröjor med texter som säger att de ”röstar på brottslingen.” Att Trump dömts ses inte som en nackdel – tvärtom. I deras ögon är han en överlevare som undkommer både skott och åtal.
Michael, som bär en t-shirt där Trump lyfter näven efter det första mordförsöket, säger att det är en viktig symbol för vem han är.
– Han reser sig upp, som en fenixfågel ur askan, säger han.
– Men de försöker göra allt för att hålla honom borta från makten.
När Donald Trump timmar senare kliver upp på scenen i på Nassau Coliseum är det hans första stora kampanjmöte sedan det senast misstänkta mordförsöket – och han tas han emot som en hjälte.
Trump: New York ett helvete
Trump beskriver hur han tycker newyorkarna lever i ett ”helvete” och målar upp en dystopisk bild av en stad som inte längre är lika rosenskimrande som när han växte upp där. Nu påstår han att staden har tagits över av migranter och brottslighet.
Under mer än en timmes tid använder han rå retorik, kallar invandrare för ”djur” och mentalsjuka brottslingar – och lovar massdeportationer av miljontals migranter.
– De måste ut, säger han och möts av jubel.
Delstaten New York har länge setts som ett demokratiskt fäste – ingen republikansk president har vunnit staten på fyrtio år.
Under kampanjmötet påstår Trump att han har en möjlighet att vinna tillbaka sin gamla delstat – men enligt undersökningar har Harris en bekväm ledning.
Under mötet nämner Trump Springfield, Ohio – en liten stad med 60 000 invånare som fått internationell uppmärksamhet efter hans ogrundade påståenden om att haitiska migranter där äter husdjur.
"De äter hundar och katter," sade han under presidentvalsdebatten, trots att stadens ledning och lokal polis förnekade anklagelserna.
Springfield har blivit en symbol för den invandringskris Trump säger har drabbat USA, och han lovar att besöka staden "inom två veckor."
Han beskriver resan som ett farligt uppdrag.
– Ni kanske aldrig ser mig igen – men det är okej. Jag måste göra det jag måste göra.
När han pratar om Springfield, sjunger publiken:
– Rädda katterna! Rädda katterna!
”Trump är en lögnare!”
Utanför arenan säger flera personer att de tycker att Trumps kommentarer om haitiska migranter var onödiga. Andra tror genuint att konspirationsteorin stämmer. Många tycker att påståendet är humoristiskt, och skrattar åt ett kartongplakat på parkeringen där Trump porträtteras som superhjälte och kallas ”husdjurens försvarare.”
Samtidigt, utanför kampanjmötet protesterar hundratals haitiska migranter vid arenan.
Flera passerande Trumpsupportrar ropar grova rasistiska kommentarer mot demonstranterna.
– Åk tillbaka där ni kom ifrån, ropar en man.
– Apor! skriker en annan.
Demonstranterna svarar:
– Trump är en lögnare!
Gaelle Jean Baptiste, 26, som har haitiska rötter och bor alldeles intill, är en av de som protesterar mot expresidentens attack mot haitiska migranter.
– Det är rätt galet. Det skapar ett narrativ om att vi är vildar. Vi är inte det, vi äter inte katter och hundar. Att hitta på sådana historier är skadligt, för oss haitier och alla invandrare.