Netanyahus dilemma: Hot om avhopp över fredsplan

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-06-02

Premiärminister Benjamin Netanyahu, till höger, med finansminister Bezalel Smotrich som nu hotar med sin avgång. Arkivbild.

Med ett israeliskt förslag om vapenvila på bordet väntar omvärlden spänt. Men Benjamin Netanyahu tycks sitta i en knepig rävsax.

Två högerextrema ministrar hotar att fälla regeringen om premiärministern godtar förslaget.

Det föreslagna avtalet skulle innebära en seger för terrorism, hävdar den kontroversielle säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir.

”En sådan deal är inte den absoluta segern – utan det absoluta nederlaget”, skrev ultranationalisten på X på lördagskvällen och slog fast att hans parti upplöser regeringen om Netanyahu ingår avtal med Hamas.

Hans kollega, finansminister Bezalel Smotrich, gav samma besked.

Detaljer kvarstår

Ben-Gvirs och Smotrichs ultranationella partier är avgörande för Netanyahus brokiga högerkoalitions majoritet i parlamentet. Drar de sig ur samarbetet kollapsar regeringen. Oppositionsledaren Yair Lapid lovar dock att agera skyddsnät åt Netanyahus regering om så sker.

”Staten Israel bör ta den uppgörelse som presenterades av Biden, eftersom de bortförda dör där. De har inte tid”, skriver Lapid på X med hänvisning till de gisslantagna som hålls av terrorstämplade Hamas i Gaza.

Ophir Falk, Netanyahus utrikespolitiske topprådgivare, säger till The Sunday Times att regeringen inte motsätter sig förslaget – men att många detaljer kvarstår.

– Det är ett avtal vi godkänt. Det är inte ett bra avtal, men vi vill verkligen se gisslan frisläppt, säger han.

Gripna i protester

Samtidigt har tiotusentals israeler samlats på gatorna med krav på ett klubbat avtal – samt på Netanyahus avgång och ett nyval. Under lördagskvällen demonstrerade 120 000 i Tel Aviv, enligt Times of Israel. Flera personer greps och ett tiotal poliser skadades sedan slagsmål brutit ut mellan demonstranter och polis.

Utkastet till vapenvila lades fram i fredags av USA:s president Joe Biden, men presenterades som ett israeliskt förslag.

Avtalet består av tre faser. Kortfattat innebär den första fasen sex veckors eldupphör, den andra frigivning av samtliga gisslantagna och den tredje och sista en omfattande återuppbyggnadsplan av Gaza.