Mamma är bäst – tycker mössen
Petra Hedbom/TT
Uppdaterad 2024-08-02 | Publicerad 2024-07-31
Forskare har identifierat särskilda nervceller hos nyfödda musungar som aktiveras när deras mamma är i närheten. Upptäckten kan ge ledtrådar om hur bandet mellan föräldrar och nyfödda uppstår.
Forskarna har undersökt vad som händer i hjärnan hos nyfödda möss när de är nära sina mammor. De har spanat in ett visst område, zona incerta. En del som bland annat är viktig för syn, hörsel och känsel och som står i kontakt med flera andra delar av hjärnan.
Forskarna såg att när musungarna interagerade med sina mammor, aktiverades särskilda nervceller i zona incerta.
Leksaker gav noll
När forskarna placerade musungarna tillsammans med andra vuxna möss blev reaktionerna lite olika. Tillsammans med diande och icke-diande vuxna mushonor, mushanar och andra musungar, såg de en viss aktivering av nervcellerna. Men reaktionen var inte i närheten av lika stark som när de vara nära den egna mamman.
Forskarna testade också vad som hände när musungarna placerades tillsammans med fejkmöss i form av olika leksaker, både badankor och musliknande kattleksaker, med resultat att musungarna då inte reagerade alls.
De såg också att när de aktiverade de specifika nervcellerna på konstgjord väg minskade det stressen hos möss som separerats från sin mamma. De blev lugna och slutade att gny.
Ger ledtrådar
Forskarna skriver att studien kan ge värdefulla ledtrådar i hur nyfödda däggdjursbarn formar ett band med sin mamma.
”Hur musungarnas hjärna vet att den ska aktiveras just i närheten av mamman, det är fortfarande ett mysterium”, skriver en av forskarna bakom studien i en presskommentar.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.