Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tumult i Bangladesh: "Historiskt ögonblick"

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-05

Demonstranter klättrar upp på ett offentligt monument när de firar att premiärministern avgått.

Efter veckor av våldsamma protester, hundratals döda, utegångsförbud och nedstängning av internet har Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina avgått och lämnat landet.

– Det är en väldigt hoppfull stund, säger Sydasienexperten Asheque Haque.

Hasina har styrt världens åttonde folkrikaste land allt hårdare i 15 år. Under den tiden har det inte funnits någon pressfrihet och lagar har använts för att inskränka både det fysiska och digitala rummet.

– Det är ett väldigt viktigt och historiskt ögonblick för landet, alla känner att de kan andas igen, säger Asheque Haque, expert på Sydasien vid Civil Rights Defenders och tidigare vid King's College i London.

Studentrörelsen är väldigt progressiv och agerar smart och långsiktigt, menar Haque. Alla undrar vilka som ska ta över, även om det bara är tillfälligt, fortsätter han.

Enligt den knappa informationen som kommit från landet ska många ministrar och parlamentsledamöter som stöttar Hasina redan ha lämnat landet de senaste två veckorna, berättar Haque.

– Det ser ut som att det här är ett totalt fall för partiet.

Ingen självklar ledare

– Hasina har skapat ett totalt maktvakuum. Alla som skulle kunnat bli en oppositionsledare har dödats eller gripits eller tvingats i exil. Så nu ser vi ingen som skulle kunna leda landet, säger Haque.

Studentrörelsen styrs av en grupp personer och har ingen enskild ledare.

Presidenten kan använda sig av landets konstitution och samla en förmyndarregeringen tills nytt val kan hållas. Det har hänt förr och det finns processer för detta.

– Det är en väg, om inte ännu mer reformistiska agendor läggs fram.

Men det finns också en rädsla att tomrummet leder till kaos och fortsatt våld.

– När maktövergång inte tillåts över längre tid byggs mycket ilska upp som kan explodera. Det har varit lokala händelser där grupper hämnats på till exempel polis.

Kvotsystem och korruption

De senaste protesterna bland Bangladeshs 170 miljoner invånare har vuxit i flera veckor. Minst 300 personer har mist livet och hundratals har skadats i oroligheterna.

De har främst varit riktade mot landets system med kvotering av tjänster inom statsförvaltningen, vilket gynnar grupper allierade med premiärministern. Men bakom ligger även mer allmän korruption och bristande demokrati.

Stora länder har också stora insatser i hur utvecklingen blir i Bangladesh framhåller Haque – Indien har stöttat Dhaka-regimen, medan Pakistan vill knyta landet till sig och bort från Indien.

– USA, Kina, Pakistan och Indien ser noga på vad som sker och kan komma att försöka påverka situationen i landet till sin fördel.