Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Studenten Payvin, 23, hungerstrejkar utanför Göteborgs universitet

Publicerad 2024-06-19

GÖTEBORG. Tältprotesten utanför Göteborgs universitet har pågått i över en månad.

I fredags skärptes tonen från demonstranterna – för att få GU att fördöma Israel och bryta internationella universitetssamarbeten.

– I dag är det dag sex av min hungerstrejk, säger Payvin Mohamed, 23, psykologistudent.

Följ ämnen
Gaza

Spårvagnarna susar förbi på Vasaplatsen när ett litet gäng studenter och aktivister stämmer upp i en kampsång till stöd för Palestina, till melodin ”Bella ciao”. Mitt i cirkeln sitter Payvin Mohamed som är psykologistudent vid Göteborgs universitet.

Sedan i fredags morse har hon inte ätit någonting. Hon, och ett antal andra demonstranter, har gått ut i hungerstrejk.

– Man tänkte i bakhuvudet att: ”oj, man kommer vara helt död”. Men jag mår ganska bra, säger hon.

Bland demonstranterna finns både de som hungerstrejkar och de som inte gör det. Lärarstudenten Diala Chahine, 27, har inte gått ut i strejk men är på plats vid Vasaplatsen, eller ”Gazaplatsen”, som korsningen i centrala Göteborg döpts om till på aktivisternas skyltar.

– Vi försöker stötta de som hungerstrejkar och se till att de har saker att göra, säger Diala Chahine.

Enligt aktivisterna är det en ”handfull” personer som hungerstrejkar i nuläget. Sedan i fredags morse har de bara druckit vatten och ätit salt.

Sympatisörer till demonstranterna som jobbar som läkare har kommit förbi och tittat till de som hungerstrejkar. Dessutom har en Whatsappkanal med vårdpersonal organiserats.

– Om det är någon som mår akut dåligt kommer vi självklart ringa 112, säger Payvin Mohamed.

Därför hungerstrejkar de: ”Eskalerar”

Tältlägret där aktivisterna befinner sig slogs upp i mitten av maj. Det ligger på gräsmattan nedanför Göteborgs universitets väldiga huvudbyggnad. Därinne sitter universitetets högsta ledning.

Det är till den ledningen som de propalestinska demonstranterna vänt sig till med sina krav, som går att sammanfatta i tre punkter: Mer stöd till palestinska studenter på Göteborgs universitet, ett fördömande av folkmordet i Gaza och ett stopp för samarbeten med israeliska universitet.

– Vi satte upp lägret i protest. Ett av våra krav är att de här samarbetena granskas och avbryts, säger Diala Chahine.

Med hänsyn till den akademiska friheten, är det realistiskt att kräva att GU ska bryta med israeliska universitet?

– Universiteten har också riktlinjer de måste följa, bland annat ska deras samarbeten vara med länder där mänskliga rättigheter är grundläggande. Vi tycker det är självklart att man avbryter samarbeten med länder som inte uppfyller de här grundläggande kraven.

Payvin Mohamed och Diala Chahine.

Anledningen till att ett antal demonstranter har valt att skärpa tonen i protesterna och inleda en hungerstrejk är att universitetet snart stänger för sommaren.

– Skolan stänger snart, rektorn jobbar bara några veckor till. Vi behöver eskalera det här på ett ickevåldsamt sätt, säger hungerstrejkande Payvin Mohamed.

GU:s svar: ”Kan inte tvinga oss att bojkotta”

Demonstranterna har vid tre tillfällen haft möten med Göteborgs universitets rektor, Malin Broberg. Hittills har inte GU gått med på att gå studenterna som protesterar till mötes.

Diala Chahine beskriver dialogen mellan aktivisterna i tältlägret på Vasaplatsen och universitetsledningen som ”pågående”. De har inte hört något mer sedan hungerstrejken inleddes.

– Det går sakta. Men vi har presenterat allt vi vet och allt som vi tycker krävs för att de ska avbryta samarbetet. Det vi vill nu är att de börjar granska sina samarbeten, säger Diala Chahine.

Rektor Malin Broberg befinner sig för närvarande på resande fot, och besvarar Aftonbladets frågor per mejl.

”Även vi tycker situationen i Gaza är förfärlig, och som universitet fördömer vi allt våld mot civila. Det innebär dock inte att man kan tvinga oss att bojkotta alla samarbeten med forskare och lärare i Israel, skriver hon.

Hon beskriver hungerstrejken som en ”drastisk” metod, men skriver också att det är ett eget val från studenternas sida. Universitetets samarbeten väljs enligt rektor Malin Broberg ”utifrån forskningens och universitetets behov”.

”Vi har sagt till demonstranterna att vi i höst kommer att diskutera hur vi kan vidareutveckla och förbättra våra bedömningar”, skriver Malin Broberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Hungerstrejken sker intill universitetets huvudbyggnad. Har ni koll på deras hälsoläge?

”Det är deras val och inte vårt ansvar. Eftersom det är farligt känns det bra att de har kontakt med vården och att de känner till att Studenthälsan och även universitetskyrkan kan ge stöd.”

”Mår förvånansvärt bra”

När Aftonbladet besöker lägret på Vasaplatsen vid lunchtid på onsdagen är det 20 grader varmt. Tillsammans med de andra aktivisterna spelar de hungerstrejkande spel, målar och dricker vatten.

– I dag är det dag sex på min hungerstrejk. För det mesta gör vi ganska lugna saker, jag stickar, vi har målat, vi läser palestinsk poesi. Men det är också några som jobbar, säger Payvin Mohamed.

Studenterna håller till utanför universitetets huvudbyggnad där ledningen sitter.

Enligt aktivisterna som finns på plats är tillståndet hos samtliga hungerstrejkande i nuläget bra. I lägret finns tillgång till vatten, salt och platser att ligga ned och vila.

– Jag mår förvånansvärt bra. Dag ett och två hade jag en del huvudvärk, illamående och så där. Men nu är jag ganska pigg, säger Payvin Mohamed.

I nuläget säger sig inte aktivisterna ha någon bortre gräns för hungerstrejken – det som gäller är att den är utlyst tills universitet tillgodoser deras krav. Förutom vårdpersonal har personer som tidigare själva hungerstrejkat kommit förbi och pratat med de som inte äter.

– Så att man vet vad man kan förvänta sig liksom. Men de mår bra, de kämpar på, säger Diala Chahine.

Ser du några risker med att göra så här, det är en drastisk åtgärd?

– Det är riskfyllt. Men som regeringen och Göteborgs universitet agerar, det är också riskfyllt för väldigt många. Så det är en protest mot det.

Följ ämnen i artikeln