Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Riksrevisionen granskar Kinberg Batra: ”Oklarheter”

Publicerad 2024-08-26

Anna Kinberg Batra petade länsöverdirektören – nu ska hon granskas av Riksrevisionen.

Riksrevisionen startar en granskning av Anna Kinberg Batra.

Myndigheten utreder landshövdingens petning av länsöverdirektören i en affär på minst 2,2 miljoner kronor i skattepengar.

– Vi har förstått att det fanns möjliga oklarheter kring hur detta har gått till, säger Stefan Gollbo, enhetschef på Riksrevisionen.

Det var i våras som Stockholms landshövding, tidigare moderatledaren, Anna Kinberg Batra sparkade länsöverdirektör Åsa Ryding.

Affären kostade minst 2,2 miljoner kronor i fallskärm till Ryding och Riksrevisionen öppnar nu en granskning för att undersöka Kinberg Batras beslutsfattande och avgångsavtalet med överdirektören.

– Vi har förstått att det fanns möjliga oklarheter kring hur detta har gått till. Det har också att göra med vem som har rätt att se till så att en anställning upphör, säger Stefan Gollbo, enhetschef på Riksrevisionen.

”Kommer titta på det”

Enligt Stefan Gollbo är det sannolikt bara regeringen som har den formella rätten att säga upp eller anställa en länsöverdirektör. Det är alltså inte landshövdingen som ska fatta ett sådant beslut.

I ett tidigare fall från 2015 kom Riksrevisionen fram till att dåvarande landshövding i Skåne, Margareta Pålsson (M), hade gjort fel när hon beslutade om avgångsvederlag på 2,7 miljoner kronor till avgående länsdirektör där.

– Vi kommer att titta på om landshövdingen i Stockholm har överträtt sina befogenheter, säger Stefan Gollbo.

Granskningen av Anna Kinberg Batra inleds på grund av de avslöjanden som gjorts av bland andra Aftonbladet.

Riksrevisionen gör en årlig revision av myndigheternas årsredovisningar och då ingår en riskbedömning för att Riksrevisionen ska bedöma om redovisningen är pålitlig eller inte.

Riksrevisionen granskar både om Anna Kinberg Batra har gjort fel när hon sparkade länsöverdirektör Åsa Ryding och om avtalet, med avgångsvederlaget, var rimligt.

– Om det har begåtts fel, det vet vi inte, så behöver vi fundera på hur vi ska inrikta vår granskning. Vilket förtroende vi kan ha för högsta ledningen i dess förmåga att ha god kontroll, säger Stefan Gollbo.

Länsstyrelsen i Stockholm.

Kommer höras under utredningen

Riksrevisionen kommer att granska ärendet och om några felaktigheter upptäcks avrapportera dem till Länsstyrelsen Stockholm, med en kopia till regeringen.

Anna Kinberg Batra kommer att höras under utredningen och Riksrevisionen kommer också att begära handlingar av länsstyrelsen som en del av undersökningen.

– Om vi hittar något som är fel så kommer vi att avrapportera så fort som möjligt, säger Stefan Gollbo.

Det är regeringen, med civilminister Erik Slottner (KD) i spetsen, som utser landshövdingarna.

Hittills har Erik Slottner varit konsekvent med att han har förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding för Stockholm.

”Att Riksrevisionen gör återkommande granskningar av olika myndigheters arbete är viktigt för hela statsförvaltningen, inte minst för länsstyrelser vars verksamhet berör stora delar av samhället. Av respekt för Riksrevisionens uppgift vill jag inte kommentera dess pågående arbete”, skriver Anna Kinberg Batra i en kommentar till Aftonbladet.

ANNONS