Myndigheter: Djurmedicin bör lagras inför kriser

Publicerad 2021-07-20

Om kriget kommer bör ett lager av djurläkemedel finnas för att bland annat säkerställa livsmedelsproduktionen, anser Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Sverige bör ha ett eget lager av djurmedicin.

Det för att trygga landets livsmedelsproduktion – om gränserna skulle stängas.

– Djurens hälsa är viktigt för totalförsvaret, säger Rickard Knutsson som arbetar med krisberedskap.

Ett beredskapslager av djurmedicin bör byggas upp i Sverige för att trygga landets livsmedelsproduktion, även om gränserna skulle tvingas stänga i händelse av krig eller en kris.

Det anser Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i en rapport som har lämnats till regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Djurens hälsa är viktigt”

Under pandemin har samhället påmints om att det lätt kan bli brist på mediciner och material ifall gränserna stängs.

– Djurens hälsa är viktigt för totalförsvaret. Djuren används inom många områden, framför allt som livsmedelsproducerande djur, men också som tjänstedjur och även sällskapsdjur, så de utgör en viktig roll i vårt samhälle, säger Rickard Knutsson, som arbetar med krisberedskap vid SVA, till radion.

Föreslår egen tillverkning

Jordbruksverket och SVA fick i slutet av förra året i uppdrag av regeringen att se över djurhälsovårdens roll i totalförsvaret. Förutom ett lager av djurmedicin föreslår myndigheterna att Sverige bör se över att ha en egen tillverkning av vissa läkemedel. I dag importeras så gott som samtliga djurmediciner.

– Vissa varor kan det vara kort hållbarhet på och då måste vi ha möjlighet till omställning och kanske också tillverkning, säger Rickard Knutsson till Ekot.