Regeringen avsatt i Tunisien – ”statskupp”

Presidenten i Tunisien har avsatt premiärministern och stängt parlamentet i 30 dagar, efter kraftiga protester mot landets styre.

Under natten rapporteras militärfordon ha omringat parlamentet, medan människor firar på gatorna.

Det styrande Ennahda-partiet kallar händelserna för en statskupp.

Nu har al-Jaziras nyhetsredaktion i Tunis stormats av tunisisk polis, rapporterar tv-kanalen.

Beskedet att premiärminister Hichem Mechichi avsatts och parlamentet stängts meddelade president Kaïs Saied i tv-sänt uttalande på söndagskvällen.

Då hade tusentals tunisier under söndagen protesterat i flera städer mot vad man anser är misslyckanden från regeringens sida i det av pandemin hårt drabbade landet. Tunisien lider av stora ekonomiska och sociala problem och missnöjet mot landets styre har växt.

– Folket vill att parlamentet upplöses, skanderade folkmassan.

Efter presidentens besked om att parlamentets arbete pausas i en månad och premiärministern sparkas stannade tiotusentals människor kvar på gatorna för att fira. Tv-bilder från den statliga tv-kanalen visar också hur presidenten själv anslöt sig till en jublande folkmassa i huvudstaden Tunis.

– Vi har befriats från dem, säger Lamia Meftahi, som firar i centrala Tunis, till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är det lyckligaste ögonblicket sedan revolutionen, tillägger hon.

Militären vid parlamentet

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären även omringat det statliga tv-huset.

En ny premiärminister kommer att utses, enligt president Kaïs Saied, som har varit involverad i en politisk konflikt med den avsatte premiärministern Hichem Mechichi i över ett år.

Avsättandet är en dramatisk eskalering av den politiska krisen i landet och det styrande Ennahda-partiet anser det handlar om en kupp.

”Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen”, skriver partiet på sociala medier.

– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahda-partiets ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.

Demonstranter drabbar samman med polis i Tunisiens huvudstad Tunis under söndagen. Våldsamma demonstrationer har brutit ut på flera håll i landet i protest mot landets styre.
Demonstranter drabbar samman med polis i Tunisiens huvudstad Tunis under söndagen. Våldsamma demonstrationer har brutit ut på flera håll i landet i protest mot landets styre.

Uppmanar till protester

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det genomgående mest framgångsrika partiet.

I en video under natten uppmanar talmannen Rached Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.

Landets före detta president Moncef Marzouki, som leder partiet Karama, instämmer i kritiken.

– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger han i ett videouttalande.

President Kaïs Saied är partipolitiskt oberoende och precis som parlamentet röstades han fram i allmänna val 2019. Hichem Mechichi tillträdde som premiärminister förra sommaren.

Polis stormar nyhetsredaktion

Minst 20 tungt beväpnade poliser har stormat al-Jaziras redaktion i Tunis på måndagen, rapporterar tv-kanalen.

Anställda ska ha betts lämna lokalerna. Telefoner och annan journalistisk utrustning har beslagtagits.

Al-Jaziras journalister på plats i Tunis uppger att poliserna inte visade inte upp någon formell fullmakt för ingripandet.

Under dagen har sammandrabbningar mellan den avsatte premiärministerns anhängare och hans motståndare ägt rum i Tunis, skriver flera nyhetsbyråer.

AFP:s fotograf på plats i Tunis uppger att stenar och flaskor har kastats. Flera personer ska ha skadats i våldsamheterna.

– Det som händer nu är nödvändigt för att vi ska få en förändring i landet, säger en boende i Tunis till Aftonbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN