Nyheter

Nord- och Sydkorea återupptar kontakterna

Av: 

TT

Nordkoreaner lägger blombuketter vid en krigskyrkogård i huvudstaden Pyongyang, på årsdagen av vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea 1953.
Nordkoreaner lägger blombuketter vid en krigskyrkogård i huvudstaden Pyongyang, på årsdagen av vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea 1953.

NYHETER

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.

– Det är en säkerhetsgaranti för att undvika allvarliga incidenter, säger Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud för Nordkorea.

All gränsöverskridande kommunikation mellan de båda fienderna avbröts för över ett år sedan, men nu meddelar länderna att deras ledare har skrivit ett antal brev till varandra och att den officiella kontakten har återupptagits.

De har även talat med varandra i telefon sedan avbrottet, meddelar Sydkoreas departement för enande enligt nyhetsbyrån AFP. Även militära jourtelefoner har öppnats för kommunikation igen. Det är enligt Sydkoreas president Moon Jae-Ins kansli det första steget för att förbättra banden mellan länderna.

”Enligt en överenskommelse mellan de högsta ledarna har nord och syd vidtagit åtgärder för att återöppna inter-koreanska kommunikationsförbindelser från klockan 10 den 27 juli,” rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Undvika incidenter

Sverige är ett av få länder som har en ambassad i Nordkorea. Kent Härstedt ser positivt på uppgifterna om upptiningen mellan grannländerna.

– Det är välkommet att Nordkorea och Sydkorea talar med varandra och det är viktigt att den officiella direktlinjen återupptas, säger han.

– Det är en säkerhetsgaranti för att undvika allvarliga incidenter, att det finns möjlighet till omedelbar kontakt i händelse av att en militär incident inträffar.

Tre toppmöten hölls 2018 mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Moon Jae-In, men Nordkorea bröt all officiell politisk och militär kontakt i juni förra året sedan aktivister i syd skickat flygblad med regimkritiskt budskap över gränsen.

För att lösa upp knutarna har Kim och Moon skrivit personliga brev till varandra sedan april, meddelar den Sydkoreanske presidentens stab. Att öppna kommunikationsförbindelsen är ett första steg till en förbättrad relation, enligt Sydkorea.

Återställa förtroendet

”Ledarna har också kommit överens om att så snart som möjligt återställa det ömsesidiga förtroendet mellan de två Korea-staterna och arbeta vidare med relationen igen,” skriver presidentstaben.

Den officiella direktlinjen återupptogs på årsdagen av det vapenstilleståndsavtal som slöts mellan Sydkorea och Nordkorea den 27 juli 1953 och som i praktiken avslutade Koreakriget.

– Beskedet kommer också precis före en militärövning mellan USA och Sydkorea som brukar vara väldigt provocerande för Nordkorea, säger Kent Härstedt.

Samtidigt har det enligt uppgifter till Kent Härstedt ännu inte skett något telefonsamtal mellan Syd- och Nordkoreas ledare. Han ser det som för tidigt att kunna säga något om långsiktiga effekter av öppningen mellan länderna.

– Det som snabbt öppnas upp kan snabbt stängas ned så det beror på fortsatta mått och steg. Men det är en välkommen signal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert: