Klimathotet

Afrikas största stad kan snart vara obeboelig

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Översvämningar har återigen drabbat miljonstaden Lagos.

Experter bedömer att staden kan bli obeboelig.

Havsnivåerna höjs och kusten spolas bort – det är vardag att gå till jobbet i knähögt vatten.

Runt om i världen kommer rapporter om nya översvämningar. Men i Afrikas största stad, Lagos i Nigeria är detta en konstant.

Under stadens regnperiod är pendlare numera vana att gå till jobbet i knähögt vatten. Bilar och hus svämmas över och det har blivit vardag för många av de tjugofyra miljoner människor som bor där. Inom ett tiotal år säger experter att det finns en risk att varken arbetsplatsen, hemmet eller vägen där emellan kommer finnas kvar – Afrikas största stad kan snart vara obeboelig, skriver CNN.

”Värre än vanligt”

Mellan mars och november infinner sig Nigerias regnperiod. Då är de flesta vana vid översvämningar, men den här sommaren har varit den värsta på länge.

– Det har varit väldigt illa, och ovanligt, säger 32 åriga Eselebor Oseluonamhen, till CNN. Hans bil fylldes med vatten när han körde till sitt jobb på en mediebyrå.

Sannolikt kommer läget bara förvärras de närmaste månaderna, det är först i september som regnen och översvämningarna brukar nå sin topp.

Staden kan försvinna – spolas bort

Även om läget redan är illa kan man på lång sikt inte vänta sig någon förbättring. Lagos ligger strax ovan havsytan efter Nigerias kust. När havsnivåerna stiger på grund av klimatförändringar bedömer forskare att staden kan hamna under vatten.

Att staden samtidigt har ett ”otillräckligt och dåligt underhållet dräneringssystem, och en urbanisering utom kontroll” förvärrar problemet, skriver forskare vid brittiska Institute of Development studies i en nyligt publicerad studie.

Havsnivån höjs, och regnet spolar ut marken i havet. Så är läget på Victoria Island, en ö som blivit ett av stadens överklassområden och håller på att ”ätas upp av vattnet” säger den nigerianska miljöforskaren Seyifunmi Adebote till CNN. Där pågår ett bygge av en åtta kilometer lång mur runt ön.

När översvämningarna kommer med regnperioden följer även jord och sand ut i havet. Marken som delar av staden står på är särskilt sårbar för erosion på grund av den sandutvinning som byggindustrin bedriver i området.

Försöker hålla staden flytande

År 2100 kan Lagos vara en av många kuststäder runt om i världen som kan komma att ligga helt under vatten, visar en studie.

För att tackla problemen och hålla Lagos flytande har Nigerias myndigheter inlett olika projekt, bland annat med att rusta upp och rengöra stadens vattenledningar. Men initiativen har enligt kritiker till stor del varit otillräckliga.

Regeringen har de senaste åren minskat sin finansiering av klimatåtgärder då landets ekonomi är svag och har de senaste åren blivit sämre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Expert: Så kan översvämningar slå mot Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Klimat & miljö