Nio misstänks efter att barn skottskadades

Publicerad 2021-07-18

Personer med gängkopplingar misstänks ha skjutit två lekande barn i södra Stockholm.

Med påsar över händerna grips de misstänkta männen.

– Personerna är anhållna skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott, säger Joakim Gustavsson vid Åklagarmyndigheten.

Vid 20-tiden på lördagen skottskadades ett femårigt barn och ett sexårigt barn i en skjutning i Visättra i Flemingsberg.

Barnen var ute och lekte när de träffades av skott i benen. Enligt polisen ska barnen inte ha varit måltavlor. Barnen vårdas på sjukhus för skador som inte ska vara livshotande.

På söndagsmorgonen meddelar Åklagarmyndigheten att nio personer har anhållits efter skjutningen.

– Personerna är anhållna skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott, säger Joakim Gustavsson vid Åklagarmyndigheten.

Kopplingar till kriminellt nätverk

Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen, säger att de misstänkta personerna har kopplingar till kriminella gäng.

– Vi kan säga att det finns nätverkskopplingar, säger hon.

Senast på onsdag ska åklagare besluta om de misstänkta ska häktas.

Polisen utreder händelsen som försök till mord.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera misstänkta ha fastnat på övervakningskamera och bild.

Flera av de anhållna har förekommit i tidigare mål och domar, däribland en penningtvätthärva. Andra brott som förekommer bland de misstänkta är bland annat narkotikabrott, medhjälp till försök till grov stöld och grov olovlig körning.

Polisen vill inte kommentera gripandena, men samtliga har frihetsberövats under natten eller söndagsmorgonen. Bilder från platsen visar hur de gripna fått påsar över sina händer för att polisen ska kunna säkra spår.

Under söndagen ska de misstänkta förhöras.

– Vi kommer även gå igenom den information vi samlar in, prata med eventuella vittnen och även finnas på plats med en trygghetsskapande resurs, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Två barn vårdas på sjukhus efter skjutningen. Skadorna ska inte vara livshotande.

Började med ett bråk

Polisen har spärrat av flera platser i området, pratat med vittnen och sökt efter spår under natten. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om två olika brottsplatser.

Enligt uppgifter har polisen bland annat hittat tomhylsor.

Innan skotten avlossades ska flera personer ha sett ett bråk vid en bro. En person ska ha slagit en annan med kolven av en pistol.

Därefter ska det ha avlossats skott. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska barnen ha skadats på en gångbro.

– Jag hörde ett skott. Det är obehagligt eftersom jag har barn. Man vågar inte låta barnen leka själva, säger en boende i området till Aftonbladet.

Tidigare i juli sköts en man till döds vid en skola i Flemingsberg. Flera personer säger att det inte är första gången liknande saker inträffar.

– Min mamma hörde att det var något och undrade vad som hände. Jag märkte det inte, man är van, tyvärr, säger en annan person som bor i området.

Kommunen: ”Har inte verktygen för att stoppa detta”

Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsensordförande Huddinge, kommenterar gårdagens skjutning.

– Det är förfärligt det som har hänt. Det är alltid hemskt när oskyldiga drabbas av gängvåldet, men i det här fallet är det två barn som ligger på sjukhus. Det fattas ord, säger han.

Han säger att kommunens samlade expertis finns på plats för att stötta upp och svara på frågor om situationen. Han säger också att kommunen för en nära dialog med polisen om de kriminella nätverken som verkar i området.

– Vi har haft vår del av gängproblematiken, men det är ofta inte centrerat till en enskild kommun. De rörs sig ofta mellan gränserna.

Han efterfrågar också fler resurser för att få stopp på det lokala gängvåldet.

–Det är en otrygg känsla som drabbar de civila. Vi har många insatser som görs för att lugna ner och stärka civilsamhället, men som kommun står vi i händerna på polismakten och myndigheterna. Vi behöver helt andra krafttag för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Som kommun kan vi förebygga och hjälpa till, men vi har inte verktygen som behövs för att stoppa det här fruktansvärda som händer. De finns på högre nivå, framför allt på polisiär nivå, säger Daniel Dronjak.

Följ ämnen i artikeln