Granskning: Övergrepp vid jordgubbsodlingar

TT

Publicerad 2021-07-10

Ett jordgubbsplantage i Tyskland 2020. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Sexuella trakasserier, utpressning och bestraffningar. Migrantarbetare vid Spaniens jordgubbsodlingar lever på nåder under rättsvidriga arbetsförhållanden, enligt en granskning av al-Jazira och danska Danwatch.

Marockanska Jadida pressas dagligen till sex av sin arbetsgivare. När hon säger nej hotar han att avskeda henne och skicka tillbaka henne till Marocko.

Jadida är en av tusentals kvinnor, många av dem marockaner och rumäner, som varje år tillbringar tre till sex månader plockandes jordgubbar, hallon och blåbär i spanska Huelva – bär som sedan exporteras till bland annat Danmark, Sverige, Tyskland och Nederländerna.

Daglig förnedring

Under granskningen har 16 kvinnliga plantagearbetare intervjuats. De flesta av dem berättar om daglig förnedring, däribland bestraffningar för toalettbesök, förhindrande av facklig aktivitet och undermåligt skydd mot covid-19. Flera av dem har utsatts för sexuella trakasserier och pressats till sex, rapporterar al-Jazira. Många av dem vågar inte säga nej eller rapportera vad de utsätts för till polisen av rädsla för repressalier.

– När chefen anställer en kvinna förväntar han sig något i gengäld, säger papperslösa Saeeda, som egentligen heter något annat, till al-Jazira.

2019 plockade nästan 20 000 marockanska kvinnor bär i Spanien. De flesta av dem kommer till landet under ett bilateralt avtal som stipulerar att kvinnorna förlorar sin rätt att arbeta i Spanien om de lämnar sin arbetsplats. Det gör att de lever på nåder av sina arbetsgivare, skriver al-Jazira.

Våldtäkt och människohandel

Förra året uppskattade välgörenhetsorganisationen Caritas att fler än 12 000 migrantarbetare lever under ”extremt ohygieniska förhållanden, utan direkt tillgång till vatten och hygienanläggningar och utan förebyggande åtgärder mot covid-19” i Huelva, Almería och på Teneriffa.

2018 stämde tio marockanska kvinnor en av de spanska jordgubbsproducenterna för misshandel, sexuella trakasserier, våldtäkt och människohandel. Samma år stämde fyra andra kvinnor en annan exportör för sexuella övergrepp och utnyttjande av arbetskraft. Bägge fallen lades ner, men har överklagats.

Spaniens arbetsminister Yolanda Díaz säger enligt al-Jazira att arbetsplatserna ifråga kommer att inspekteras.