Flygkrasch i bostadsområde – minst 37 döda

1 av 3
NYHETER

Ett turkiskt fraktflygplan har kraschat i ett bostadsområde i Kirgizistan.

Minst 37 människor uppges ha omkommit – de flesta personer boende i olycksområdet.

Nu uppger kirgiziska myndigheter att ett pilotfel misstänks vara orsaken till kraschen.

Foto: Google maps

Planet kraschade i närheten av flygplatsen strax utanför den kirgiziska huvudstaden Bishkek. Det meddelar den kirgiziska regeringen.

Flygplanet ska ha gått ner bara ett par hundra meter från landningsbanan – i ett bostadsområde.

Minst 37 personer har dött enligt Kirgizistans hälsominister Talantbek Batyraliayev, skriver nyhetsbyrån AKI-press. Dessutom ska 15 personer ha förts till sjukhus.

– Nio personer är förda till sjukhus, sa Dina Maslova, kommunikatör på Zanoza, till Aftonbladet i ett tidigare skede.

Ögonvittne: ”Hela familjer har dött”

Flera av de döda är personer som bodde i husen som rammades av planet, sex av dem var barn enligt kirigiziska myndigheter. Även flera ombord på planet har dött i kraschen, bland annat de fyra piloterna.

– Viktigt arbete pågår just nu, säger Muhammed Svarov, landets talesperson för nödsitutioner, till AFP, och lägger till att dödsiffran ”kan vara större”.

Bilder från platsen visar att flera byggnader helt förstörts och totalt ska 23 av 43 hus i byn ha skadats i kraschen. Dessutom har två hus fattat eld.

– Planet kraschade i husen, det dödade hela familjer, säger ett ögonvittne till AFP.

– Det finns inget kvar av husen, människor har dött tillsammans med sina hela familjer, sina barn. Många personer sov.

14 ambulanser med 56 läkare och psykologer jobbade under morgonen, svensk tid, på platsen.

Pilotfel misstänks ligga bakom kraschen

Flygplanet uppges vara ett Boeing 747-plan av fraktmodell. Det var i när planet skulle göra en mellanlandning på Manas flygplats på väg från Hongkong till Istanbul som det kraschade.

Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd men enligt preliminära rapporter misstänks ett pilotfel vara ligga bakom, uppger kirgiziska myndigheter.

– Enligt preliminär information kraschade planet på grund av ett pilotfel, säger premiärminister Muhammetkaly Abulgaziev, rapporterar AFP.

Planet tillhörde turkiska ACT, men enligt den kirgiziska regeringen hade flygningen skett på uppdrag av Turkish Airlines.

”Våra kondoleanser till familjerna till dem som förlorat sina liv i den tragiska incidenten involverande ACT Airlines flygplan i Kirgizistan”, skriver flygbolaget på Twitter.

Den internationella Manas-flygplatsen har stängts för trafik tills åtminstone i kväll.