Wallström: "Oerhört allvarligt"

avTT

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Margot Wallström (S), utrikesminister.

Efter rapporten som slår fast att Ryssland försökte förbättra Donalds Trumps vinstchanser i USA-valet tycker Trump att hans motståndarparti agerat oaktsamt.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström ser "oerhört allvarligt" på undersättelseuppgifterna.

Tillträdande presidenten Donald Trump twittrade i natt om den nya amerikanska underrättelserapporten, som slår fast att Rysslands president Vladimir Putin under 2016 gav order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen.

Trump skriver på Twitter: "Grav oaktsamhet av Democratic National Committee att tillåta att hackning kunde ske. Republican National Committee hade starkt försvar!"

Margot Wallström (S) anser att det som framkommit är oerhört allvarligt och meddelar att Sveriges regering tar uppgifterna på största allvar.

"Attacker på ett lands demokratiska processer är fullständigt oacceptabla. Vi måste vara vaksamma och arbeta för internationella regelverk och kontrollsystem", skriver Wallström i en kommentar som förmedlats av hennes pressekreterare.

Stödde Trump

Den ryska kampanjen ska inledningsvis ha haft som avsikt att skada Hillary Clintons möjligheter att vinna valet för att sedan stödja Republikanernas Donald Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna.

"Vi fastställer också att Putin och den ryska regeringen försökte förbättra tillträdande president Trumps vinstchanser då det var möjligt genom att misskreditera (före detta) utrikesminister Hillary Clinton och offentligt kontrastera henne som ofördelaktig jämfört med honom", står det i den femsidiga del av rapporten som gjorts offentlig.

Rysk underrättelsetjänst förmodas ha använt sig av mellanled som Wikileaks och DC Leaks för att offentliggöra e-post från Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee eller DNC) och höga företrädare för Demokraterna.

Kampanjen för att underminera det amerikanska presidentvalet involverade utöver rena hackerattacker betalda Facebook-användare och statligt ägda ryska medier.

Ska bekämpa cyberattacker

Cyberattacker riktades mot både Demokraterna och Republikanerna, men det som Ryssland kom över från republikanskt håll avslöjades inte i samma grad.

Några försök att påverka själva röstningssystemet har inte uppdagats, enligt rapporten som CIA, FBI och NSA ligger bakom.

Trump träffade på fredagen cheferna för myndigheterna bakom rapporten samt USA:s nationella underrättelsechef James Clapper för att få en genomgång. Efter mötet skickade Trump ut ett uttalande där han beskrev diskussionerna på mötet med toppcheferna som "konstruktiva".

Men enligt Trump fick hackerattackerna inte någon effekt på valresultatet. Han vill heller inte peka ut Ryssland som enda tänkbara land bakom attackerna.

Han avser att 90 dagar efter makttillträdet den 20 januari utse en grupp som ska ta fram en plan för att bekämpa cyberattacker.

ARTIKELN HANDLAR OM