5 saker du bör veta om USA:s nye justitieminister

Foto: ZACH GIBSON / AFP
NYHETER

Den kontroversiella senatorn Jeff Sessions intar posten som chef över justitiedepartementet.

Här är fem saker du bör veta om den mäktige politikern.

  1. Jeff Sessions är 70 år och har varit republikansk senator för Alabama i 20 år. Han har vunnit alla omval överlägset. Innan dess har han varit federal åklagare.

  2. Sessions var den första senatorn att officiellt stödja Trump. Detta trots att han anses vara en trogen parhäst i senaten med en av Trumps tidigare motståndare i primärvalen, Ted Cruz.

  3. President Ronald Reagan nominerade Jeff Sessions till federal domare år 1986. Nomineringen röstades ner efter anklagelser om att Sessions ska ha gjort rasistiska uttalanden. Jeff Sessions nekade till de påstådda uttalanden. ”Mister Sessions har använt makten i sitt ämbete i ett fult försök att skrämma äldre svarta väljare. För detta klandervärda beteende ska han inte belönas med en post som federal domare”, skrev medborgarrättskämpen Coretta Scott King i ett brev till senaten i mars 1986.

  4. Sessions anses vara en mycket konservativ politiker som är skeptisk till klimathotet, vill se hårdare tag mot invandringen och är motståndare till abort. Han röstades igenom med siffrorna 52 för, 47 mot. Omröstningen föregicks av en hel del turbulens, bland annat när den demokratiske politikern Elizabeth Warren stoppades i senaten.

  5. Han var aktuell att bli Trumps vicepresident, men blev sedan istället rådgivare till Trumps stab i processen att utse Mike Pence.