Leif GW Persson: ”Peter Springare bidrar till att kasta skuld”

avJoakim Magnå, Linn Dahlgren

Leif GW Persson är inte förvånad över polisen Peter Springares omdiskuterade Facebookinlägg om krimina­litet bland invandrare.

– Jag är ganska övertygad om att en majoritet av alla poliser skulle rösta på Sverigedemokraterna i dag, säger professorn, som inte håller med Springare.

Nu svarar Springare på kritiken: ”Nej GW, jag behöver inte hålla käften”.

1 av 2 | Foto: Veronica Kindblad
Leif GW Persson är kritisk till kommissariens inlägg.

Örebropolisen Peter Springare är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp och internutredning väntar.

Kriminologen Leif GW Persson uppmärksammade Springares Facebookinlägg i gårdagens ”Veckans brott” på SVT. Han tror att örebro­polisens beskrivning av sin vardag på jobbet i allt väsen­tligt är korrekt. Men han håller inte med.

– De är inga ondskefulla människor, poliser som ­säger så här. Men de är väldigt präglade av de erfarenheter som de gör i sina yrkes­liv. Där ser de bara de få procent flyktingar och ­invandrare som sticker ut på det här sättet. Den överväldigande majoriteten är som alla oss andra när det gäller kriminella aktiviteter.

”De är missnöjda”

– Där tycker jag faktiskt att Springare brister. Han bidrar till att kasta skuld på de som inte har något med det här att göra och som ­säkert är de som drabbas mest av det här.

Varför säger du att många poliser skulle ­rösta på SD?

– De är missnöjda. De tänker att utan invandring så slipper vi de här männi­skorna. Jo, för fan, visst, och så slipper vi också alla de där 90 procenten eller fler som kommer att göra att det här landet har en rimlig chans att överleva. För det har vi nämligen inte annars.

– Hela servicesektorn och sjukvården skulle stå på arslet dag ett om man skickade ut den invandrade arbetskraften, säger han.

Leif GW Persson tror att det stora missnöjet bland poliser beror på andra ­saker än invandringen.

– De går på knäna. Dels väldigt missnöjda med sin lönesituation och så den här omorganisationen som tog bort en massa tjänster. Då ökar trycket ytterligare.

Enorm press

Han anser att det här i förlängningen är ett problem för hela samhället. Polis­ledningen, med rikspolischef Dan Eliasson i spetsen, har ansvar för att ta itu med de organisa­toriska problem som sätter press på poliserna och en del polisers bild av invandrare.

– Om Eliasson inte lever i den föreställningen att de som jobbar hos honom är något slags ondsinta nassar. Och det tror ju inte jag för ett ögonblick att de är. Jag tror att de tyvärr är präglade av sina negativa yrkeserfarenheter och det kan man ­bearbeta på olika sätt.

– Det är det han borde ägna sig åt. Det vore kanske ­inte en helt omöjlig pedagogisk uppgift att ändra. Det är ­inte så jävla olösligt.

Springare svarar på kritiken

Nu svarar Peter Springare på kritiken från Leif GW Persson.

”Nej GW, jag behöver inte hålla käften om vad för brott som ligger på mitt skrivbord. Däremot skall jag hålla käften om innehållet och omständigheterna och identiteterna på de inblandade. Fejkade ’hittepånamn’ kopplade till brottsrubriceringarna kan jag också lämna”, skriver polismannen i ett nytt inlägg på Facebook på onsdagen.

Han fortsätter:

”Kanske inte helt påläst där GW. Lämnar sedan analysen om polisers politiska hemvist därhän. Annars en stundtals munter analys av mitt inlägg i debatten om kriminella invandrare.”