Mejla

Wolfgang Hansson

Marine Le Pen har små chanser bli Europas svar på Trump

NYHETER

Högerextrema Marine Le Pen leder klart i opinionsmätningarna inför franska valet.

Men i praktiken ser det mörkare ut för henne än mätningarna indikerar.

Chanserna att Le Pen ska bli Europas svar på Donald Trump är inte stora.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen.

Det mesta går Le Pens väg just nu. Ledaren för Nationella Fronten drar ifrån i opinionsmätningarna. Hennes främste rival, högerpartiets Francois Fillon, skakas av en skandal som kan tvinga honom att kasta in handduken redan före den första valomgången i slutet av april.

  • Vill du ha utrikesnyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Utrikes på Facebook!

Fillon har under flera år avlönat sin hustru och möjligen även sina barn som assistenter i egenskap av parlamentsledamot. Det är inte helt ovanligt att franska parlamentariker gör så och det är inte heller olagligt.

Det som är besvärande för Fillon är att hans hustru enligt uppgifter i franska medier inte utfört något arbete. Något hon själv säger i en gammal radiointervju. Totalt har skattebetalarna fått punga ut med runt nio miljoner kronor till högerkandidatens familj.

Filloin har svängt från att vildsint försvara sig med att "kvinnohatare" försöker komma åt honom genom hustrun, till att erkänna att det han gjort var olämpligt och be franska folket om ursäkt.

Ursäkt under galgen

Återstår att se om franska väljare sväljer en ursäkt gjord under galgen. Fillon har presenterat sig som den rena och okorrumperade kandidaten. En bild som fått sig en rejäl törn.

Tillsynes goda nyheter för Le Pen. Men inte enbart.

För medan Fillon faller i opinionsmätningarna har istället den oberoende kandidaten, den före detta socialistiske finansministern Emmanuel Macron, stormat fram till andraplatsen.

Han har snabbt fått superstjärnestatus och skapar med sitt mer positiva budskap lite av Obama-feber på sina valmöten.
Medan Le Pen öppet hyllar Donald Trump och lovar att Frankrike ska hålla en folkomröstning om att lämna EU ifall hon vinner så är Macron hennes raka motsats.

Han försvarar globaliseringen, vill ha ett starkare EU och protesterar mot Trumps vägran att ta till sig vetenskapliga fakta när det gäller exempelvis klimatförändringar.

Lockar över Le Pens väljare

Fillons styrka är att han ligger ganska nära Le Pen när det gäller den hårt kritiska inställningen till invandring och islam och den välvilliga till Ryssland. Han kan därmed locka väljare som annars kanske tänker rösta på Le Pen.

Vad som talar emot Le Pen trots hennes ledning är det franska valsystemet. Presidentvalet avgörs i två omgångar om ingen kandidat får 50 procent eller mer av rösterna i den första omgången. Det har ännu aldrig hänt att någon klarat det.

I den andra valomgången möts de två främsta kandidaterna. I nuläget är det nästan givet att Marine Le Pen blir en av dem. Men där om inte förr ser det roliga ut att ta slut för henne.

Opinionsmätningar för den andra valomgången visar att hon förlorar stort oavsett om det blir Macron eller Fillon hon får möta. Macron leder med 65 procent mot Le Pens 35. Fillon har ett övertag på 20 procent.

Fortfarande extremistparti

Marine Le Pen har lyckats göra Nationella fronten mer rumsrent sedan hon tog över ledarskapet efter sin far Jean Marie Le Pen men partiet ses fortfarande som ett extremistparti av många fransmän. Trump hade i USA fördelen av att ställa upp som kandidat för ett av de två etablerade partierna och fick bara därigenom extra legitimitet.

Oavsett vem hennes utmanare blir kommer socialistpartiet att uppmana sina väljare att hellre rösta för denne än för Le Pen.

Nationella Frontens kärnväljare har i alla fall hittills varit för få för att klara en pakt mellan socialister och högerväljare.

Vi såg samma fenomen i regionvalen förra året och när Jean Marie Le Pen gick till andra omgången av presidentvalet 2002 men förlorade stort.

Räkna inte ut henne

Även om många av Trumps kärnväljare har skäl att känna sig nöjda med sin kandidats rivstart är det inte säkert att de franska väljare ser särskilt positivt på det kaos Trump lyckats skapa i USA och världen under sina få veckor vid makten.

Beroende på hur Trumps styre utvecklas kan den oron få de som väljer mellan Le Pen och någon annan kandidat att rata henne. Gör Trump succé kan effekten givetvis bli den motsatta.

Brexit och Trumps seger har lärt oss att inte räkna ut Marine Le Pen. Hon kan vinna men i nuläget ser hon inte ut som det hot många utmålar henne som.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Franska politiska underbarnet försvarar sig mot gayrykten

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Marine Le Pen

Emmanuel Macron

Frankrike

Donald Trump

Wolfgang Hansson

Front National