Italiens sjöar hotas av värsta torkan på 70 år

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2023-05-01

I norra Italien bävar många inför den kommande sommaren efter att landet i fjol drabbades av extrem torka.

Efter en vinter med knappt någon nederbörd är vattennivåerna i många vattendrag låga. I landets största insjö Gardasjön är nivån den lägsta som uppmätts på 70 år.

Mitt i den norditalienska Gardasjöns klarblå vatten går en grupp människor försiktigt på rad. De är barfota och håller sina skor i händerna på väg mot den lilla ön San Biagio. Ön, som ligger en bit från fastlandet, nås i vanliga fall bara med båt – men efter att vattennivån de senaste månaderna sjunkit drastiskt går det nu att ta sig till San Biagio till fots.

Vattennivån är den lägsta som uppmätts på 70 år i den norditalienska sjön, enligt siffror från EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus, skriver nyhetsbyrån Ansa. Sjön är Italiens största insjö och ett av regionen Lombardiets mest populära turistmål – tillika en av dess viktigaste färskvattenreservoarer.

Men sjön är inte den enda som lider av ovanligt låga vattennivåer, enligt Lombardiets regionala ledare Attilio Fontana. Han påpekar att nivåerna i ett antal av områdets vattentäkter är nära hälften så låga som de brukar vara.

– Läget är fortsatt svårt – och bristen på nederbörd hjälper knappast, säger Fontana till Brescia Today.

Värsta torkan på 70 år

Situationen i Lombardiet är dessutom långt ifrån unik i Italien. Den extremhetta som i fjol drog in över Europa ledde till att landet drabbades av sin värsta torka på 70 år. Floder och vattendrag torkade ut – och under sommaren förvandlades landets längsta flod Po till en lång sandsträcka.

Efter en extremt regn- och snöfattig vinter ser den annalkande sommaren ut att kunna bli minst lika torr. Floden Po har redan ett vattenunderskott på mellan 60 och 70 procent.

Bristen på vatten ledde också till att styret i staden Bolzano, som ligger i regionen Trentino-Sydtyrolen, i mars förbjöd tillverkningen av konstsnö på regionens många skidorter, skriver La Repubblica.

Uppmanas att duscha

Nederbörden i Trentino-Alto Adige har under de senaste 1,5 åren legat långt under medelvärdet, vilket har lett till att vattennivån i floden Adige, som är Italiens näst längsta, är långt under det normala.

Regionens president, Arno Kompatscher, vädjar till invånarna att hushålla med vatten och använda det på ett ”sparsamt, hållbart och effektivt sätt”. Bland annat uppmanas de att vänta med att sätta på disk- och tvättmaskiner till dess de är fulladdade – och att ställa sig i duschen framför att ta ett bad.

Tidigare i år larmade även turistmagneten Venedig om ovanligt låga vattennivåer. Regnbristen ledde till att gondoler, vattentaxis och ambulanser fick svårt att ta sig fram i flera av stadens kanaler, särskilt under lågvatten.