Anhöriga får dela på masskytts tillgångar

TT TT-AP

Publicerad 2023-04-21

En tillfällig minnesplats för offren i masskjutningen i Las Vegas 2017. Arkivbild.

Anhöriga till offren för masskjutningen i Las Vegas 2017 ska dela på skyttens tillgångar. Familjerna kommer därmed att få dela på motsvarande närmare 15 miljoner svenska kronor, slår en domstol i delstaten Nevada fast.

Massakern i Las Vegas är den dödligaste masskjutningen i USA i modern tid. Från ett hotellfönster på 32:a våningen avlossade gärningsmannen Stephen Paddock dussintals skottsalvor mot konsertbesökare innan 64-åringen tog sitt eget liv. På bilder tagna i hotellrummet syns skyttens döda kropp, skjutvapen på stativ och stora mängder tomhylsor på golvet.

Under de kommande veckorna kommer pengarna att delas ut till de 61 dödsoffrens familjemedlemmar. Miljonerna kommer från försäljningen av Paddocks tre fastigheter, ett fordon samt 49 vapen.

Vapnen köptes av en anonym donator mot löftet att de skulle lämnas in till FBI och sedan förstöras, uppger den advokat som skött fallet.

Utöver dödsfallen skadades fler än 850 människor när Paddock öppnade eld mot en folksamling under en musikfestival i Las Vegas den 1 oktober 2017. FBI och Las Vegas-polisen har fortfarande inte kunnat fastställa något motiv till skjutningen.