”Erik” satte dit mördare – röjdes av polisen: ”Kräver 30 miljoner”

Publicerad 2023-03-10

Han hade varit grovt kriminell och informatör till polisen. Men de röjde honom för att lösa ett mord.

Sedan dess har han levt på hemlig ort, utan möjligheter till arbete och egen försörjning.

Nu kräver “Erik” 30 miljoner kronor av staten.

“Erik” har en tidigare bana som kriminell och fängelsekund. Men efter många år tröttnade han på det livet och fick ett vanligt jobb. Samtidigt kom han i kontakt med polisen som bad honom att bli informatör och betalade honom för uppgifter om kriminella och deras aktiviteter.

– Jag jobbade i närmare fem år åt polisen och fick fick olika uppdrag av dem… de ville ha upplysningar som kunde leda till tillslag. De bad mig närma mig vissa personer som infiltratör. 

“Erik” fick alltid betalt i kontanter.

– Minst 10 000 kr varje gång, ibland 25 000, en gång 60 000. När jag inte ville umgås med kriminella längre och ville sluta så övertalade de mig att fortsätta. “Du hade ju lovat att göra rätt för dig”, sa de.

I samband med ett mord i Eskilstuna 2018 visade det sig att “Erik” kände både offret och gärningsmannen.

– Mördaren erkände för mig, och jag berättade det för en polis jag litade på.

Men uppgifterna spreds i polishuset i Eskilstuna och tidningen VLT kunde avslöja att åklagaren skulle använda “Eriks” uppgifter i rättegången.

Därmed hade “Erik” röjts som polisinformatör.

Enligt polisen var han nu utsatt för så pass allvarliga hot att de hjälpte honom att fly på dagen. Han och hans familj fick hjälp att komma till hemlig ort, men tvingades lämna sitt hem och allt de hade bakom sig. En tid efteråt stals massor av deras ägodelar av okända tjuvar.

”Erik” har levt gömd med sin familj i tre år.

Vittnade i onödan

När mördaren oväntat friades i tingsrätten tvingades “Erik” att vittna i hovrätten.

– Skyddspoliserna sa att om jag inte vittnade så skulle jag inte få skydd längre.

I hovrätten dömdes mördaren till livstids fängelse.

Men enligt domen hade det inte varit nödvändigt. Hovrätten ansåg att den övriga bevisningen räckte. Erik hade alltså tvingats vittna i onödan och utsätta sig för ännu större risker.

Mordvapnet som användes i fallet där ”Erik” vittnade. Den misstänkta mannen dömdes till livstids fängelse i hovrätten, men enligt domen räckte bevisningen och ”Erik” hade inte behövt vittna.

Nu har “Erik” och hans familj levt gömda i snart tre år. Socialtjänsten ger dem ett minimum. 

– Nu kräver jag ekonomisk ersättning i en skrivelse till Justitiekanslern. Våra liv har slagits i spillror, vi har inte fått arbeta, vi har blivit av med våra ägodelar och vi har ingen chans att komma tillbaka till ett normalt liv.

I skrivelsen till JK begär “Erik” förtur eftersom han befinner sig i en omöjlig situation. Han redovisar hela händelseförloppet och hänvisar till att han har bandinspelningar av många samtal med sina hanterare och med de poliser som försökte manipulera ett förhör.

 Han hänvisar också till skadeståndslagen, till Europakonventionen och till flera prejudicerande fall.

Se 200 sekunder om Eriks fall här.

Följ ämnen i artikeln