Bekräftat: Möte mellan Putin och Kim Jong-Un

Emma Gate/TT

Elin Nordlund/TT

Uppdaterad 2023-09-12 | Publicerad 2023-09-11

Kim Jong-Un och Putin kan komma att mötas redan på tisdag. Arkivbild.

Efter spekulationer bekräftar nu Ryssland att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska besöka landet för ett möte med president Putin under de kommande dagarna.

USA beskriver det som att Putin ”vädjar om hjälp”.

Besöket, som sker på inbjudan av den ryske presidenten, bekräftas även av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Kreml och Pyongyang har tidigare inte velat bekräfta mötet.

I söndags uppges Kim Jong-Un ha klivit på sitt bepansrade tåg och lämnat Pyongyang för att möta president Putin i Ryssland, enligt KCNA.

Vapen väntas på agendan

En röd matta rapporteras ha rullats ut i den rysk-nordkoreanska gränsstaden Chasan, skriver sydkoreanska tidningen Korea Herald.

De båda ledarna väntas diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, uppger källor till The New York Times.

Enligt tidningens källor vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar. Kim Jong-Un uppges också vilja ha matstöd till sitt utarmade land.

”Ber om hjälp”

Från amerikanskt håll beskrivs det som att en desperat Putin vädjar om hjälp, rapporterar AFP.

– Att behöva resa över längden av hans land för att träffa en internationell paria för att be om stöd i ett krig som han väntade sig vinna under den första månaden, skulle jag beteckna som att han vädjar om hjälp, säger Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Det var i förra veckan som amerikansk underrättelsetjänst fick uppgifter om att de två ledarna planerade att mötas för ett samarbete.