Dåligt väder stoppade rymdsondens avfärd

TT

Publicerad 2023-04-13

En bild av Jupiter genom James Webb-teleskopet från den 27 juli förra året. Bilden har färglagts i efterhand.

Uppskjutningen av den europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdsond till Jupiter ställs in tillfälligt på grund av risk för blixtoväder.

På torsdagen skulle den europeiska rymdorganisationen ESA:s största satsning hittills i väg för att spana på planeten och dess månar.

Planen var att rymdsonden Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) skulle skickas upp klockan 14.15, men strax före planerad avfärd meddelar ESA via Twitter att man ställt in uppskjutningen till följd av det dåliga vädret.

”Ses i morgon”, skriver ESA i tweeten.

Rymdsonden skjuts upp från en rymdbas i Kourou i Franska Guyana i Sydamerika. Projektet beskrivs som den den största enskilda satsningen hittills från den europeiska rymdorganisationen ESA.

Det tar en stund för den att komma fram – om åtta år ska den vara framme vid Jupiter och dess månar. Där är uppdraget att söka efter möjliga miljöer till liv.

Forskarna tror att två av planetens stora månar har hav som ligger under tjock is. Bland annat ska de leta efter elektromagnetiska signaler.

– Jupiter har ett starkt magnetfält som svischar förbi månen, då uppstår mätbara elektriska strömmar i haven. Haven rör också på sig med en viss hastighet mot magnetfältet, då får vi ytterligare mätbara strömmar, säger Jan-Erik Wahlund, rymdfysiker och forskningsledare för ett av instrumenten ombord på Juice, till SVT.

Av tio instrument ombord är två från Sverige: partikelmätaren kommer från Institutet för rymdfysik i Kiruna och radio- och plasmavågsinstrumentet från Institutet för rymdfysik i Uppsala.

ANNONS