Man bakom nätförsäljning av alkohol åtalas

TT

Publicerad 2024-01-08

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten åtalar flera personer för ekobrott kopplade till alkoholförsäljning på nätet. Arkivbild.

Flera personer åtalas för grova ekobrott kopplade till en webbtjänst där svenskar kunnat beställa hemleverans av oskattad alkohol.

Verksamheten har enligt åtalet pågått mellan 2020 och 2023. Det rör sig om både svenska och utländska bolag, varav de tre svenska gick i konkurs 2022 och 2023.

”Personerna bakom bolagen har genom olika misstänkta brottsupplägg underlåtit att betala de punktskatter som bland annat omfattar alkoholvaror”, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Den utpekade huvudmannen och grundaren misstänks för omkring 29 miljoner kronor i undandragen skatt. Enligt åklagaren har mannen, som är i 50-årsåldern, låtit andra personer representera bolaget i syfte att försöka distansera sig från brottsligheten.

54 miljoner

Mannen åtalas bland annat för grovt försvårande av konkurs, grov oredlighet mot borgenärer och grovt penningtvättsbrott.

”Denna del handlar om att cirka 54 miljoner kronor i banktillgodohavande, aktier och andra värdepapper har flyttats utomlands genom olika bulvanförfaranden för att gömmas från konkursförvaltningen”, säger åklagare Louise Helleday i pressmeddelandet.

Det misstänkta grova penningtvättsbrottet handlar om att mannen använt omkring 22 miljoner kronor för att lösa en personlig skuld till en bank.

”Det innebär att pengar som dolts i konkursen har använts på ett sätt som gynnat en viss borgenär och innebär att de andra borgenärerna har blivit utan”, säger Louise Helleday.

Advokat åtalas

I den delen åtalas även en affärspartner till mannen samt hans advokat för grova näringspenningtvättsbrott. Ytterligare personer åtalas i målet, men samtliga förnekar brott.

Utredningen har skett i samverkan bland annat med Skatteverket samt med myndigheter i Danmark, Luxemburg, Schweiz, Bulgarien, Estland och Cypern.

Följ ämnen i artikeln