Timmar kvar tills stormen Pia når Sverige – orkanhärjar i Norge

Publicerad 2023-12-21

Stormen Pias orkanvindar härjar över Norge och SAS blixtinställer flera flyg.

Lågtryckets centrum slår till mot Sverige om några timmar.

– Om man har studsmattan kvar ute i trädgården så är det klokt att ta ner den, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Nu sveper stormen Pia in i Norge. I Rogaland och Agder i södra Norge kommer vinden komma upp i orkanstyrka.

”Det kan bli extremt kraftiga vindbyar på 33-45 meter per sekund från nord, och det väntas längs kusten”, skriver norska meteorologiska institutet Yr.

– Förtöj båtarna väl, fäst föremål ordentligt – inga partytält!, säger meteorolog Alexander Skeltved, till VG.

Nu sveper hon in över Rogaland och Agder i sydvästra Norge.

”Det kan bli extremt kraftiga vindbyar på 33-45 meter per sekund från nord, och det väntas längs kusten”, skriver norska meteorologiska institutet Yr.

Redan vid hälften av den styrkan har en människa svårt att stå upp utomhus.

SAS ställer in avgångar

Det väntas stora problem i trafiken, färjor har ställts in och flygtrafiken påverkas. SAS har ställt in flera avgångar från Oslo till Haugesund och Stavanger.

– Det väntas extremt starka vindar så detta gör vi av säkerhetsskäl. Folk bör vara extra noga med att hålla sig uppdaterade med information från sina flygbolag, säger presschef Tonje Sund, till Dagbladet.

Resenärer uppmanas ta sig till flygplatsen om inte annat meddelats, men att man bör vara ute i god tid.

– Det kan vara krävande för markpersonalen med hård vind. Det här är en dag då man måste ha tålamod, men vi ska få hem alla till slut, säger hon.

Enligt nuvarande prognos väntas stormen Pias centrum slå till mot Sverige på torsdag eftermiddag.

– Lågtryckets centrum ligger just nu över södra Norge men vi har omfattande nederbörd redan nu över hela Götaland och nordvästra Svealand, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Uppmaningen: Ta ner studsmattan

SMHI har utfärdat flera varningar för snöfall och vind i kombination med snö.

– Det mest intressanta är vilken påverkan stormen nu får på landet. Vi varnar för snöfall i norra Götaland och vidare in över Värmland och inre Svealand, säger hon.

När nederbörden och lågtrycket rör sig mot Götaland blir det kraftiga vind i Skåne. En orange varning för högt vattenstånd är utfärdad för Hallandskusten. På fredag väntas vattnet ha nått mycket höga nivåer. Det kan göra att känsliga kuststräckor kan utsätts för erosionsskador och hamnar och byggnader nära kusten riskerar stora skador på grund av översvämning.

– Då får vi stormbyar mot västra Skåne och södra Halland. Det väntas kunna bli omfattande översvämningar och skador längs kusten. Det kan bli begränsad framkomlighet i trafiken, på järnvägar eftersom träd kan falla och vattnet stiga, säger hon.

Stormbyarna väntas nå upp mellan 25 och 27 meter per sekund. Det är krafter som kan göra det svårt för en människa att stå upp.

Husägare uppmanas göra sig redo.

– Varje privatperson ska göra sin egen bedömning. Om man bor i hus så kan man ha föremål som flyger iväg, Om man har studsmattan kvar ute i trädgården så är det klokt att ta ner den. Om man ska ut och resa ska man ta höjd för att det kan bli förseningar och träd som kan falla över vägar, säger hon.

Lågtrycker kommer röra sig vidare in i landet och i Gävleborg har SMHI utfärdat en orange varning för snöfall i höjd med Gävle. Varningen gäller från midnatt natten mot fredag och fram till lördag morgon. Mellan 20 och 25 centimeter nysnö väntas i området under varningsperioden.

Följ ämnen i artikeln