Magdalena Andersson kritisk till regeringens besked om elstödet

Regeringens elstöd ska delas ut i februari, meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson riktar skarp kritik mot beskedet.

– Det var väldigt dumt att lova att det skulle betalas ut 1 november, vilket uppenbart var helt orealistisk, säger hon till Aftonbladet.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är kritisk till energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) besked om att elstödet ska börja betalas ut i februari.

– Den tidigare försenade kompensationen försenas ytterligare, säger hon på en presskonferens.

I en intervju med Aftonbladet anklagar hon den nya regeringen för att lova en sak innan valet som man inte kunnat hålla.

– Det handlar om pensionärer, barnfamiljer och unga vuxna som precis flyttat hemifrån. Deras privatekonomi är inget man leker med. Då kan man inte ge vidlyftiga löften före valet som människor planerar sin ekonomi efter, och sen göra något annat efter valet, säger hon.

Partiledaren säger också att löftet om ett högkostnadsskydd den 1 november var orimligt.

– Det var väldigt dumt att lova att det skulle betalas ut 1 november, vilket uppenbart var helt orealistisk, säger hon och fortsätter:

– Nu är många hushåll oroliga över hur man ska klara den här vintern.

”Ljög svenska folket upp i ansiktet”

Magdalena Andersson pekar själv på oppositionens förslag om ett särskilt stöd till glesbygden och ett höjt barnbidrag till barnfamiljer.

– Men tyvärr sa regeringen nej till det och vill istället sänka skatten för höginkomsttagare, säger hon.

Magdalena Andersson har tidigare varit kritisk till Ulf Kristersson och den nya regeringens besked om högkostnadsskyddet.

– Han kunde inte beskriva hur, men det var ett tydligt löfte till svenska folket och det har de nu brutit. Det är inte så att det hänt något utifrån som förklarar varför man inte levde upp till löftet. Han ljög hela svenska folket rakt upp i ansiktet, säger Andersson i en intervju med Dagens Nyheter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN