Mitt i ”hyvlingen” – H&M anställer ny butikspersonal

H&M vill göra sig av med personal i sina svenska butiker.
H&M vill göra sig av med personal i sina svenska butiker.

H&M ”hyvlar” arbetstiden för att göra sig av med butikspersonal.

Samtidigt publicerar de annonser för att nyanställa – med en garanterad arbetstid om noll timmar.

– Både absurt och osmakligt, säger Linda Palmetzhofer vid Handelanställdas förbund.

Under helgen kunde Aftonbladet berätta att H&M ska göra sig av med personal i sina svenska butiker genom så kallad ”hyvling”. Metoden innebär att anställda som tidigare haft upp till heltid får väsentligt färre timmar. I vissa fall har personal som tidigare haft heltid fått gå ned till fem timmar i veckan.

– I princip ingen i butikerna kommer få behålla heltid. Vi har exempel på folk som som jobbat 30 år i företaget och som tack för det får de nu den här typen av erbjudande. Hur ska man kunna leva på ett kontrakt som ger fem timmar i veckan? Det går ju inte, sa Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund till Aftonbladet i helgen.

 PLUS: Så vill H&M göra sig av med butikspersonalen

Ett erbjudande de inte kan vägra

För personalen finns inte mycket att göra. Antingen accepterar de det nya kontraktet eller så får de säga upp sig. Något som är möjligt efter en dom i arbetsdomstolen 2016.

– Därefter har det har blivit mer och mer vanligt. Det som blir anmärkningsvärt i det här fallet är att det är ett stort företag som går med vinst och precis meddelat en aktieutdelning, sa Linda Palmetzhofer.

Nya jobbannonser på hemsidan

Men för bara några dagar sedan dyker det upp en rad nya annonser på H&Ms hemsida, där de söker efter butikspersonal på flera platser runt om i Sverige. Bland annat i Stockholm, Malmö och Lund.

I annonserna letar de efter personal som vill ”ha möjlighet att växa i en miljö med högt tempo” tillsammans med deras ”fantastiska team” för att tillsammans arbeta för en ”hållbar framtid”.

H&M utlovar bland annat ”bra utvecklingsmöjligheter” på ”en arbetsplats där medarbetarna trivs”. Annonsen avslutas med: ”Vi vet att lagarbete är viktigt för att vi ska kunna spela tillsammans, växa tillsammans och vinna tillsammans!”.

Jobbannons hos H&M i Löddeköpinge med noll garanterade arbetstimmar.
Jobbannons hos H&M i Löddeköpinge med noll garanterade arbetstimmar.

”Som på 1800-talet”

Det finns bara en hake. Den som lyckas landa anställningen har inga garanterade timmar. Istället förväntas de hoppa in när butiken har behov. Det förvånar inte Linda Palmetzhofer när Aftonbladet når henne på måndagen.

– Det är både absurt och osmakligt. men tyvärr inte oväntat. Man drar ner på timmarna men behovet av arbetskraft är trots allt detsamma. Nu får de sova med mobilen i handen i hopp om att vara först att svara på meddelande om några timmars jobb, säger hon.

– Det påminner om arbetsmarknaden i slutet av 1800-talet som Per Anders Fogelström beskriver i Mina drömmars stad, där arbetarna varje dag fick stå med mössan i hand och hoppas på jobb.

 PLUS: Så vill H&M göra sig av med butikspersonalen

”Känns lite märkligt”

En anonym butiksanställd som Aftonbladet talat med fick färre timmar i sitt nya ”erbjudande” och reagerar över att klädjätten samtidigt anställer.

– Det som känns lite märkligt att de samma dag som de sa att de var klara med förhandlingarna la ut massa lediga tjänster. Det går inte riktigt ihop med att hyvla samtidigt som de har brist på folk?

Medveten strategi

Facket misstänker att det är en medveten strategi från H&Ms sida. Man vill helt enkelt kunna välja vilka anställda man vill behålla och vilka som man ska göra sig av med.

– Det är svårt att se det på något annat sätt. Deras tanke verkar vara att ”hungriga vargar jagar bäst. ” Det är verkligen sjukt. De vill anställa fler, med sämre lön och färre timmar på kontrakten. Eller inga timmar alls. Det innebär maximal flexibilitet för arbetsgivaren och minimal trygghet för den anställde, säger Linda Palmetzhofer.

Aftonbladet har kontaktat H&M med flera frågor. Deras presstjänst svarar att de inte har några nya svar att ge.

Publisert:

LÄS VIDARE