Sverige i möte om stridsvagnar till Ukraina
Pål Jonson: ”Jag utesluter ingenting”
Publicerad 2023-01-27
Västvärlden kraftsamlar och skickar nu dussintals stridsvagnar i modellen Leopard 2.
Rysslands ambassadör i Tyskland kallar beslutet ”extremt farligt”.
Nu är frågan om Sverige kommer gå samma väg.
Under onsdagen tillkännagav Tyskland att de kommer skicka 14 stycken av sina Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. Landet blev det senaste i en rad som under veckan utökat sina bidrag med just stridsvagnar.
I dag sitter Sverige i ett möte med en internationell arbetsgrupp som samordnar frågan om stridsvagnar till Ukraina. Syftet är att se hur Sverige kan medverka, ett bidrag som ska vara realistiskt och ge effekt på slagfältet, enligt försvarsminister Pål Jonson.
”Exakt hur ett svenskt bidrag kan se ut ska vi nu se över på ett seriöst sätt. Jag utesluter inget och vi tittar även på om det går att bidra med utbildning, underhåll och logistik”, twittrade han igår.
För exakt en vecka sedan deltog Pål Jonson i ett möte på den amerikanska militärflygbasen i tyska Rammstein, där man bland annat diskuterade frågan om Leopard 2 - ett stridsfordon även Sverige har.
Rysslands splittrade reaktion
Utöver Tyskland kommer också Polen skicka 14 av sina Leopard 2 och under onsdagen anslöt även Norge. USA kommer också skicka stridsvagnar på lång sikt.
Ryssland har reagerat på olika sätt. Sergej Nechaev som är den ryske ambassadören i Berlin kallade beslutet ”extremt farligt” och att det tar beslutet till en ny nivå av konfrontation.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov skruvade ner tonläget, men kallade planen ”absurd”.
– De här stridsvagnarna kommer att brinna precis som de andra. Skillnaden är att de kostar massvis. Det här faller på de europeiska skattebetalarnas axlar, sa han.
Förbereder Archer
Regeringen presenterade i förra veckan det största militära stödpaket som har levererats till Ukraina hittills.
Det innebär att Sverige ger Ukraina 50 stycken stridsfordon 90 till Ukraina, samt pansarvärnsrobot 57. Dessutom förbereder man att skicka artillerisystemet Archer. Sverige har 48 stycken archerpjäser, varav hälften står ute på förbanden och behövs för landets försvar.
Försvarsmakten har fått i uppgift att se hur många Sverige kan avstå ifrån och skicka till Ukraina.
Paketet kostade 4,3 miljarder kronor, och då är inte Archer inräknat.