Expert om Polens vapenbesked: "Valpropaganda"

Jenny Martorell/TT

Publicerad 2023-09-21

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Polen slutar att skicka vapen till Ukraina, hävdar premiärminister Morawiecki – mitt i den polska valkampanjen. Att utspelet skulle bli verklighet är dock svårt att se, bedömer Polenkännaren Peter Johnsson.

I onsdags meddelade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att man slutar förse grannlandet Ukraina med vapen – och tillade att landet nu ”försvarar sig självt, med de mest moderna vapnen”.

– Om du vill försvara dig själv måste du ha något att försvara dig med, sade han till tv-kanalen Polsat News.

Ukraina kommer dock att få de vapen som tidigare utlovats, förtydligade talespersonen Piotr Muller senare för den statliga polska nyhetsbyrån PAP.

Peter Johnsson, Polenkännare och författare, har svårt att se att det polska beskedet någonsin kommer att bli verklighet:

– Från att ha sagt att man slutar ge vapen till Ukraina till att man genomdriver det tror jag är relativt långt steg. Man förlorar allt anseende i hela världen om man gör det, säger han.

”Ren valpropaganda”

Uttalandet från den polske premiärministern måste framför allt ses i ljuset av styrande partiet Lag och rättvisas (PIS) kampanj inför parlamentsvalet den 15 oktober, påpekar Johnsson.

– Det är en ren valpropaganda inför parlamentsvalet – att man ska få stöd från de inhemska bönderna, säger han.

Ukrainas export av spannmål till EU har sedan i juni och fram till i förra veckan omfattats av importförbud i Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien.

Orsaken har enligt länderna varit att de inhemska bönderna har haft svårigheter att konkurrera med det stora inflödet från Ukraina.

Förbudet stoppades av EU-kommissionen förra veckan, vilket har gjort många av dem som bor på den polska landsbygden upprörda – en viktig väljargrupp för Morawiecki och PIS, enligt Johnsson.

– Och PIS har där blivit utmanat för första gången på ett verkligt sätt. Dels av bondepartiet men också av en ny och yngre bondeledare, som har gått över till det liberalkonservativa partiet.

Michal Kolodziejczak, grundare av den bonderörelsen Agronia, meddelade i augusti i år att han kampanjar för oppositionspartiet Medborgarplattformen tillsammans med partiledaren Donald Tusk.

– Han är i och för sig också inte vän av att man ska importera ukrainskt spannmål men han går definitivt inte i de här tongångarna att man ska sluta förse Ukraina med vapen, säger Peter Johnsson om Kolodziejczak.

Lockar Ukrainakritiker

Ytterligare en orsak till premiärminister Morawieckis utspel om vapen till Ukraina är att man vill dra med sig Ukrainakritiska väljare på den yttersta högerkanten, bedömer Johnson.

TT: Morawiecki säger att Polen behöver vapnen för att försvara sitt eget land, ligger det någonting i det?

– Polen har hela tiden byggt upp sitt försvar sedan kriget i Ukraina började och även tidigare.

– Det har inte funnits någon konflikt mellan den hjälp man ger till Ukraina och att man bygger upp sitt eget försvar i östra flanken.

ANNONS