Försvaret: Hotbilden mot Sverige inte ändrad

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2022-09-21

Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson. Arkivbild.

Beskedet att Ryssland mobiliserar fler soldater till kriget i Ukraina innebär i dagsläget inget förändrat militärt hot mot Sverige, enligt Försvarsmaktens insatschef.

– Vi har inte den typen av lägesbild så att vi ser det nödvändigt att byta hållning just nu, säger Michael Claesson.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade på onsdagsmorgonen att han beordrar en delvis mobilisering i Ryssland. Enligt landets försvarsminister Sergej Sjojgu handlar det om totalt 300 000 reservister som kommer att kallas in.

Michael Claesson säger att beskedet långsiktigt innebär att konflikten i Ukraina är långt ifrån slut.

– Men samtidigt, för vårt direkta närområde, innebär det just nu inte särskilt mycket, säger han.

– Jag vill inte sitta här och säga att vi på något sätt helt och hållet utesluter en förändring i den militära hotbilden, men just nu ser vi inget sådant.

Det svenska försvaret kommer enligt Michael Claesson att fortsätta på ”inslagen väg”, genom att bland annat fortsätta bevaka närområdet och samarbeta med partner. Men beredskapen kommer inte att förändras i dagsläget.

– Det är precis som tidigare – vi anpassar vår närvaro både på marken, i luften och på sjön, så det är klart att man i vissa områden, beroende på vad som händer, kommer att se mer eller mindre av Försvarsmakten, men det betyder inte att vi höjer beredskapen per se, utan att vi gör vissa anpassningar efter hand, säger Michael Claesson.

Följ ämnen i artikeln