Han blir ny gruppledare för Centern

Av:  TT

Daniel Bäckström (C) Arkivbild
Daniel Bäckström (C) Arkivbild

Centerpartiet har valt Daniel Bäckström till ny gruppledare i riksdagen.

Hållningen mot Sverigedemokraterna ligger fast, framhåller han.

– Vi samverkar och samarbetar inte med sverigedemokrater i riksdagsarbetet, säger Daniel Bäckström, som i dag är C:s landsbygds- och försvarspolitiska talesperson.

Han tar över posten som gruppledare efter Anders W Jonsson, som tidigare meddelat att han kliver av efter elva år på posten. Jonsson är kvar som riksdagsledamot.

Centerpartiet tappade sju mandat i riksdagsvalet, från 31 till 24. Bäckströms roll blir nu att leda de övriga 23 personerna i sitt riksdagsarbete.

Egen budget

– Vi kommer att ha en tydlig oppositionsroll. Vi är ett borgerligt och liberalt parti som vill agera konstruktivt men också väldigt tydligt de närmaste fyra åren och lägga fram våra egna förslag och vår egen budget, säger han.

Sannolikt kommer Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att utgöra regeringsunderlaget under mandatperioden.

– Vi vet att det är fyra partier med en högerkonservativ riktning som kommer att lägga fram förslag. Det skiljer sig oerhört mycket från Centerpartiets idé och politiska fokus, säger Bäckström.

Flera löften

Även om inget är klart så ser Bäckström hur de fyra partiernas löften kan komma på skam. Han pekar till exempel ut drivmedel, energi och bistånd som tre områden.

– Det är viktigt att granska allt de gått till val på. Jag ser stora farhågor för att många av de löften som de presenterat inte kommer i närheten av resultat.

TT: I vilka frågor kan ni göra upp med S, MP och V?

– Var och en av övriga partier får hitta sin roll nu. Vi får se vad Socialdemokraterna kommer att lägga fokus på, men vi kommer att lägga fram våra förslag och givetvis vara konstruktiva för att hitta breda majoriteter.

Publisert: