14 år sedan Anna Lindh mördades – så hedras hennes minne

Uppdaterad 2017-09-12 | Publicerad 2017-09-11

Den 11 september är ett datum som för alltid är inristat i svenskarnas minne som dagen då utrikesminister Anna Lindh dog.

Men hennes minne lever kvar och under dagen har många politiker hedrat hennes minne.

”En dag som denna tänker jag på att vi måste fortsätta jobba i hennes anda: fred och säkerhet, Europatanken och ett outtröttligt politiskt engemagemang” skriver utrikesminister Margot Wallström på Facebook.

Det är många som vill uttrycka sin sorg över Anna Lindhs död idag den 11 september. Idag är det 14 år sedan den dåvarande utrikesministern dog efter att hon knivhuggits dagen inna på varuhuset NK i centrala Stockholm.

Anna Lindh blev 46 år gammal och gjorde under sitt liv stort intryck på många människor. Hon sågs av många som en av de främsta kandidaterna till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Göran Persson.

Tidigt imorse besökte Stefan Löfven och Margot Wallström Anna Lindhs grav på Katarina Kyrkogård i Stockholm för att hedra hennes minne.

Honouring the memory of Anna Lindh this morning together with @SwedishPM.
https://t.co/FC7OMZHRyM

Idag delas även priset till Anna Lindhs ära ut. Årets pristagare är Mina Dennert. Hon har uppmärksammats för sin kamp mot hat och hot i sociala medier. Genom facebookgruppen #jagärhär vill hon få människor att tillsammans stå upp för ett inkluderande samhälle.

”Tiden läker inte alla sår”

Många partikollegor har under dagen uppmärksammat och hedrat Anna Lindhs minne i sociala medier. Bland annat EU-ministern Ann Linde, universitet- och högskoleministern Helene Hellmark Knutsson, riksdagsledamoten Hillevi Larsson och gymnasieministern Anna Ekström.

”För mig är dagens datum den 11 september för evigt förknippat med det fruktansvärda att vi förlorade Anna Lindh. Tiden läker inte alla sår”, skriver Anna Ekström på Twitter.

PES, gruppen som Anna Lindh tillhörde i Europaparlamentet minns henne idag:

”Hon var en kämpe för mänskliga rättigheter runt om i världen”, skriver PES på Twitter.

Följ ämnen i artikeln