Publicerad:
Uppdaterad:

Motdemonstranter: ”Vi måste visa att vi är bättre än de mörka krafterna”

Av: Josefin Silverberg, Oskar Forsberg, Jonas Ekman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nazistdemonstrationen i Göteborg gör att många vill manifestera sin avsky mot främlingsfientliga åsikter och istället lyfta fram mångfald och gemenskap.

Aftonbladet finns på plats på Heden i Göteborg som är flera motdemonstrationers utgångspunkt.

– Det är vår skyldighet att gå ut och bekämpa det som nu sker. Att visa att vi är bättre än de här mörka krafterna, säger en kvinna som deltar i motdemonstrationerna.

1 av 4

Idag pratar alla om nazistdemonstrationen som kommer att gå genom Göteborg. Nordiska Motståndsrörelsens marsch har fått många att vilja visa att andra krafter i samhället finns som inte står bakom nazisternas budskap.

Heden i centrala Göteborg är navet för flera stora motdemonstrationer och motmanifestationer som markerar mot nazism idag. 10 000 personer förväntas delta i deras arrangemang ”Inga nazister i Göteborg” som arrangeras av Göteborgs Antifascistiska front.
Många våldsbejakande vänsteraktivister och antifascistiska organisationer väntas och under veckan har det rapporterats om att bussar med aktivister ska komma från Danmark och Norge. Många är dock vanliga människor, utan partiflagg eller någon särskild grupptillhörighet. På skyltarna i folkhavet syns antirasistiska budskap.

”Mycket kärlek här”

Människor i alla åldrar finns på plats. Män, kvinnor, unga och gamla. Flera har rest hit från andra delar av Sverige. En kvinna som åkt från Helsingborg för att manifestera säger till Aftonbladets reporter på plats:

– Vi måste visa att vi är bättre än de här mörka krafterna. Det är mycket kärlek här. De flesta är fredliga personer som vill visa att nazisterna inte står oemotsagda.

På hennes skyltar står det ”Mäh orka hata” och ”Fy dig Nasse”. På en äldre mans skylt står det ”Inga rasister på våra gator”.

– Man måste visa för dem att det inte finns plats för rasister och fascister på Göteborgs gator. Man måste stoppa dem, säger han.

En annan man hoppas att det går fredligt till under dagen. Han vill visa att han står bakom de som fallit offer för nazismen. Under helgen firas den judiska högtiden jom kippur och som Aftonbladet rapporterat har judiska församlingen i Göteborg överklagat beslutet om NMR:s demonstration som från början hade fått okej att passera synagogan i Göteborg.

– Mitt syfte är att visa nazismens offer att det finns folk bakom dem som stöttar dem, säger motdemonstranten Fabrizio.

Judiska församlingen: ”Känner ett enormt stöd”

Anders Karlberg, talesperson för judiska församlingen i Göteborg berättar att det finns en oro bland församlingsmedlemmarna. I och med att jom kippur, försoningsdagen, firas har synagogan många besökare under helgen.

– Det här skapar mycket nervositet och oro att det ska bryta ut bråk vid vår synagoga med judarna i fokus. Det finns också en allmän oro och sorg över att något sånt här kan inträffa, det är en känsla som vi delar med nästan alla i Sverige idag tror jag, säger Anders Karlberg.

Han säger att inga konkreta hot har riktats mot församlingen eller synagogan.

– Tvärtom, det har varit väldigt mycket sympati som riktats mot oss. Vi har nog aldrig haft ett så enormt stöd, det känns fantastiskt.

”Har respekt för polisens bedömning”

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg säger att hon har respekt för att polisen gör en korrekt bedömning under dagen och uppmanar folk att inte ta till våld. Hon kommer själv att delta i SSU:s manifestation under dagen.

– Det är viktig att man inte medverkar till våldet. Jag har respekt för polisens bedömning utifrån den befintliga lagstiftningen vi har. Sen välkomnar jag det som Stefan Löfven och Morgan Johansson har sagt om att genomlysa vad som gäller när nazister agerar så oförblommat odemokratiskt, säger Hermansson.

Andra manifestationer mot nazism sker under dagen vid Ullevi Södra, i Domkyrkan, utanför Stora teatern, och vid Järntorget. Konserter, föreläsningar och körsång arrangeras.

Publicerad:
Publicerad: