Mystisk cyklist avförd från Tova-utredningen

avAdam Westin

För en vecka sedan efterlyste polisen en man som cyklat på en svart damcykel i området där Tova Moberg tros ha mördats.

Mannen har nu hörts och avförts från utredningen.

– En person hade befunnit sig vid den här vägen på ett från början oförklarligt sätt, säger åklagare Christer Sammens.

Foto: PRIVAT

Tova Moberg, 19, från Njutånger tros ha mördats någon gång mellan 13 och 14 maj.

En 22-årig man som haft en relation med Tova Moberg är häktad, misstänkt för mord.

I förra veckan gick polisen ut med en efterlysning. Man sökte alla typer av uppgifter kring en man som varit på fest i området kring 22-åringens gård i Forsa samma natt. Mannen hade liftat med en person, som sökt kontakt med polisen.

För polisen var det ”mycket angeläget” att tala med personen, som cyklat på en svart damcykel vid 05-tiden på morgonen utanför gården, som ligger avsides till.

– Det fanns uppgifter att en person befunnit sig vid den här vägen på ett från början oförklarligt sätt. Då måste vi få tag på den personen för att förstå och konstatera – varför var han där han var? säger åklagare Christer Sammens.

”Finns en naturlig förklaring”

På fredagen den 14 juli hörde mannen av sig till polisen, och på onsdagen den 19 juli kunde han höras, uppger polisen i Gävleborg.

Det finns inga misstankar om att mannen skulle ha begått något brott, och han har avförts från utredningen som det sökta vittnet, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har aldrig haft någon tro på att han skulle ha sett något, utan vi var bara tvungna att få klart för oss vem han var och varför han var där. Vi har stämt av hans uppgifter och det finns en väldigt naturlig förklaring till varför han råkade befinna sig där vid den tiden, säger åklagare Christer Sammens.

Åklagaren vill inte gå närmare in på vad som kom fram i förhöret med cyklisten.

Misstänks för kvinnofridskränkning

Utredningen fortsätter och än återstår det månader innan det kan bli aktuellt att väcka åtal, säger Christer Sammens. Den rättsmedicinska undersökningen är inte färdig, och utredningen kommer att sträcka sig ganska långt bakåt i tiden, enligt åklagaren.

Den 22-åriga mannen som häktats misstänkt för mord har någon gång under de senaste veckorna även delgivits misstanke om kvinnofridskränkning. Händelserna ska ha inträffat från början av 2016 fram till Tova Mobergs död.

– Kvinnofridskränkning innebär ju att man vid ett upprepat antal tillfällen i en relation misshandlat, hotat eller på annat sätt förgripit sig mot en kvinna, vanligtvis. De misstankarna finns och kan ju ha viss betydelse sedan för vad som sedan har hänt, säger Christer Sammens.

22-åringen förnekar anklagelserna om kvinnofridskränkning, och har hela tiden förnekat brott. Det är sedan tidigare känt att han polisanmäldes för att ha misshandlat Tova Moberg i mars, två månader före det misstänkta mordet.

ARTIKELN HANDLAR OM