IT-attacken påverkar fortfarande flera företag

Foto: Läsarbild
IT-attacken som startade i tisdags slog ut både företag och myndigheter i över 60 länder runt om i världen.
NYHETER

IT-attacken som startade i tisdags slog ut både företag och myndigheter i över 60 länder runt om i världen.

Fortfarande är problemen inte lösta.

I Sverige har två företag anmälts hackade till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Men det kan definitivt vara fler, säger Robert Johnsson, ställföreträdande chef på CERT på MSB.

På tisdag eftermiddag låste hackers datorer på företag och myndigheter i över 60 länder. För att få en dator upplåst krävdes motsvarande 2600 kronor betalade i bitcoin till utpressarna.

Däremot finns det inget som talar för att datorn eller filerna skulle kunna återställas efter en betalning, MSB:s rekommendation är att inte betala.

Hur många företag och servrar som är drabbade vet man inte fullt ut. I Sverige hat två företag rapporterat att de drabbats, enligt MSB. Men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om fler.

Göteborgs hamn och ett annat medelstort företag har drabbats. Men det kan definitivt vara fler, säger Robert Johnsson.

Det stora fraktbolaget A.P. Moller-Maersk var ett av företagen som slogs ut i tisdags och det i sin tur har låst Göteborgs hamn där det inte går att få ut några containrar.

– Vi har en dialog med Maersk och de säger att de har kontroll över situationen men det tar tid att återställa en så stor organisation, säger Robert Johnsson.

Oklart när allt fungerar igen

På torsdagen säger A.P. Moller-Maersk att majoriteten av deras terminaler fungerar, men Göteborgs hamn är inte en av dem.

Företaget kartlägger nu för att se attackens ekonomiska konsekvenser.

”Innan analysen är avslutad kan vi inte säga något konkret om hur många servrar eller sajter som påverkats eller när allt återgått till det normala”, skriver företaget på twitter.

Även en bank ska vara drabbad i Sverige, men det är inte någon uppgift som MSB har fått.

MSB arbetar nu med att sammanställa hur utbredd it-attacken är.

– Vi jobbar tillsammans med de andra länderna som är drabbade och sammanställer hur utbredd attacken är och var den kommer i från. Vi uppmanar alla som drabbats att anmäla det till oss.

Enligt flera medier så har attacken börjat i Ukraina, är det bekräftat?

– Jag har hört det också men det är inget som vi har fått bekräftat.

Drabbar hela handelskedjan

Enligt uppgifter till Aftonbladet så drabbar it-attacken fler än bara företagen i sig.

– Det här slår mot hela handelskedjan, det är dyrt för alla i alla led och det vet dom som har gjort det här. Det här är ingen cyber-attack det är en kidnappning av servrar som är väl planerat när de valt att slå slå till mot transportföretag, säger en person med insyn.

Hur stor ekonomisk förlust attacken bidragit till är hitintills oklart men enligt MSB så har ingen samhällsfunktion slagits ut.

– Vi tittar alltid på om det slår mot våra samhällsfunktioner och det har vi konstaterat att det inte gjort i det här fallet, säger Robert Johnsson.