Familjens bil blev påkörd av flygplan

NYHETER

David Wingren, 39 var på väg hem i bilen med sin familj.

Då krockade de – med ett lågt flygande flygplan.

”En fruktansvärd smäll uppstår när propellerplanets vänstra landningsdäck med full kraft träffar bilens vänstra sida” skriver David om händelsen på Facebook.

1 av 2 | Foto: Privat
David Wingren.

Tidningen Dagen där David Wingren är anställd, var först med att berätta om den overkliga händelsen i Gnesta under tisdagen. När familjen var på väg hem med nyköpt virke lastat på taket skedde en högst ovanlig krock.

”Vi skulle passera nejdens flygfält och körde lite långsammare och försiktigare än vanligt med tanke på lasten på taket. Vi noterar att ett flygplan är på väg in över fälten för att landa på landningsbanan. Ett plan som det visar sig kommer in alldeles för lågt. Jag kunde ha bromsat, men hade bilar bakom och ville inte riskera att virket blev utsatt för onödig inbromsning. Och visst, planet flög ju lite lågt, men nog kommer det högt över … eller?”, skriver David Wingren på Facebook.

Men planet flög inte tillräckligt högt inför inlandningen och krockade med familjen Wingrens bil. Familjen har avböjt att kommentera händelsen ytterligare men har gett Aftonbladet tillstånd att citera Davids berättelse som han publicerat på sin Facebooksida.

Splitter av glas flög in i bilen

”En fruktansvärd smäll uppstår när propellerplanets vänstra landningsdäck med full kraft träffar bilens vänstra sida. Vi kör i 60 km/h, planet kanske dubbelt så fort. Splitter av glas flyger in i bilen från förardörren, backspegeln kommer flygande, hydraulolja från planet skvätter över och in i bilen. Planets hjul som träffar bilen lossnar och flyger iväg. Kaos i några sekunder. Vi nitar bilen och springer ut. Jag är säker på att planet störtat och personer är antingen döda eller svårt skadade”.

Ingen allvarligt skadad

Som tur var skadades varken familjen eller de två piloterna i planet. I och med att planets hjul lossnat i krocken kunde planet fortsätta sin landning på flygfältet i närheten. Nu tackar David de brandmän, ambulanspersonal och flygklubben som hjälpte till vid olyckan. Han beskriver tankarna på vad som kunde ha hänt i värsta fall:

”Jag inser att om planet kommit in 10-15 cm lägre hade jag fått landningshjulet rakt i huvudet. Då hade ingen airbag i världen hjälpt”

Enligt Sörmlands Nyheter ska det ha varit en elev och en lärare från Östra Sörmlands flygklubb som satt i planet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gnesta