Uppgifter: Anders Borg visade könet på fest – hotade arrangören

Den tidigare finansministern Anders Borg chockade gästerna på en fest i Stockholms skärgård i helgen.

Flera källor uppger för Aftonbladet att han visade sitt kön, tog andra män i skrevet och kallade kvinnor för ”hora” och ”slampa”.

Nu ska Borg söka hjälp för att skandalbeteendet inte ska upprepas.

”Känner stor besvikelse och ånger”, skriver han på Facebook.

Den tidigare finansministern Anders Borg är ångerfull efter festkvällen i Stockholms skärgård.
Den tidigare finansministern Anders Borg är ångerfull efter festkvällen i Stockholms skärgård.

Festen på Husarö i Stockholms skärgård i fredags spårade ur fullständigt.

En av gästerna var den före detta finansministern Anders Borg. Vid 23-snåret var han märkbart berusad. Borg visade andra gäster sitt könsorgan, klämde män i skrevet och ville jämföra penisstorlekar. Han ska också ha kallat kvinnor för ”slampa” och ”hora” – allt enligt uppgifter från flera källor till Aftonbladet.

– Jag vet inte vad han drack. Men det var mycket i alla fall, säger en festdeltagare som vill vara anonym.

Hotade värden

Anders Borg uppges vidare ha blivit upprörd när han fick reda på att han tilldelats en sovplats i en stuga en bit bort. Han ville hellre övernatta i värdens hus. Borg började då bete sig aggressivt och ska ha hotat värden, enligt uppgifter till Aftonbladet. Borg ska också ha riktat hot mot en kvinna som bad honom att lugna ner sig.

– Han var väldigt full och väldigt förbannad. Han betedde sig oerhört illa. Det var mycket obehagligt att se, säger en gäst.

Borg: ”Känner stor besvikelse”

På fredagsmorgonen publicerade ex-ministern ett inlägg om det inträffade på Facebook. Där ber han om ursäkt för sitt handlande.

”Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”, skriver han, och fortsätter:

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende.”

I ett mejl till Dagens Industri uppger Anders Borg även att han kommer att söka hjälp:

”Jag vill gärna tillägga att jag naturligtvis kommer ta hjälp och stöd för att säkra att detta inte upprepas. Gör man fel får man försöka ställa till rätta och be berörda om ursäkt.”

Kommentarsfältet till inlägget på Facebook är fyllt av stöd till Anders Borg. En av dem som skriver är fästmön Dominika Peczynski:

”Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig.”

I ett svar tackar Borg sin sambo:

”Du är det bästa stödet och den klokaste att tala med. En klippa i mitt liv.”

Barnfamiljer på plats

Sajten Dagens Opinion har varit i kontakt med festarrangören, som inte vill uttala sig om det inträffade.

– Det var ingen jätterolig händelse, men jag vill inte kommentera, säger han.

En festdeltagare säger till Aftonbladet att stämningen var tryckt dagen därpå, men att gästerna försökte agera som att det inte hänt.

Ett 60-tal personer, varav flera barnfamiljer, ska ha befunnit sig på tillställningen. Bland gästerna fanns flera personer med höga positioner i näringslivet och det offentliga Sverige.

Vice ordförande för Kinnevik

Anders Borg var finansminister i Alliansregeringen från 2006 till 2014. Han är nu vice ordförande för investmentbolaget Kinnevik, ordförande för ett globalt finansinitiativ vid World Economic Forum och senior rådgivare åt jättebanken Citi.

I januari kopplades han till utredningen om mutbrott i samband med skogsindustrikoncernen Holmens jaktresor. Borg misstänktes för tagande av muta, men utredningen mot honom lades ner tidigare i somras.

Förra veckan publicerade Svenska Dagbladet en lång intervju med Anders Borg. Där beskriver Borg hur han nästan dagligen har kontakt med finansministrar och centralbankschefer i andra länder:

– Jag har ett mycket spännande liv. Jag får se världsekonomin förändras. Jag får vara med om den här teknologiska omställningen med Kinnevik. Så att få uppleva den här förändringsprocessen tycker jag är fantastiskt.

I början av 2015 blev det känt att Anders Borg och hustrun Sanna Ölander Borg skulle skiljas. I samma veva bekräftade ex-ministern att han inlett en relation med artisten och pr-konsulten Dominika Peczynski. I maj förlovade sig paret i Rom.

Aftonbladet har sökt Anders Borg.

Publisert:

LÄS VIDARE