Svensk gripen vid människorättsmöte i Turkiet

avMaja K Nilsson, Per Arnsäter

Elva personer greps på en ön Buyukada i Turkiet på onsdagen.

De gripna, där merparten var människorättsförsvarare, hade samlats för en workshop om digital säkerhet.

En av de gripna är svensk medborgare.

– Vårt generalkonsulat i Istanbul har varit i kontakt med mannen under dagen, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

1 av 3 | Foto: BULENT KILIC / AFP
Anhängare till största oppositionspartiet ”Folkets Parti” i en protestmarch som går från huvudstaden Ankare till Istanbul.

En grupp med människorättsförsvarare hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om den turkiska miljonstaden Istanbul på onsdagen.

På hotellet skulle det hållas en workshop om digital säkerhet men polisen avbröt mötet och deltagarna togs till polisstationen. En av de gripna är svensk medborgare, vilket bekräftades av UD på torsdagsmorgonen.

Det är oklart av vilken anledning de greps, men godtyckliga frihetsberövanden har blivit vardag i Turkiet efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren.

– Vi har ingen information vi kan gå ut med om varför han sitter frihetsberövad, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

Vet ni om han har fått prata med advokat?

– Vårt generalkonsulat i Istanbul har varit i kontakt med mannen under dagen och han har pratat med ett juridiskt ombud. Vi har ingen mer information vi kan lämna ut.

Enligt TT mår den gripna bra.

– Utan att gå in på detaljer kan jag bara säga att han mår väl, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst, till TT 

Elva gripna

Idil Eser, Amnestys generalsekreterare i Turkiet, sju människorättsförsvarare samt hotellägaren där workshoppen var och två utbildare – en svensk och tysk medborgare, är bland de gripna.

– Den svenska medborgaren som gripits var där för att hålla i utbildningen om digitalsäkerhet, berättar Ami Hedenborg, pressekreterare på Amnesty.

I nuläget väljer man att inte gå ut med någon mer information om personen.

– Vi vet identiteten men kan inte gå ut med den informationen. Det kan handla om en säkerhetsrisk för personen som är gripen.

”Grotesk maktmissbruk”

För mindre än en månad sedan fängslades ordförande för Amnestys International Turkiet. Han anklagades för medlemskap i Fethullah Gülen-rörelsen, som turkiska myndigheter klassat som terroristorganisation, vilket han förnekar, enligt Amnesty.

Efter onsdagens nya gripande av människorättsförsvarare kräver organisationen omedelbart ska friges.

– Det här är ett groteskt maktmissbruk som kastar ljus på den svåra situationen för människorättsaktivister i landet. Idil Eser och de som gripits tillsammans med henne måste omedelbart och ovillkorligt friges. säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM