Cattis sitter i rullstol – fick inte åka med bussen

Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

När rullstolsburna Cattis Friberg, 44, skulle ta bussen från Vallentuna till Kårsta fick hon inte åka med. Busschauffören vägrade fälla ned rampen.

– Han sa att jag behövde ha ett ledsagarintyg för att han skulle hjälpa mig på bussen, säger hon.

Foto: Privat
Cattis fick ingen hjälp med ombordstigning på bussen med sin rullstol – för att hon inte hade intyg

Det var under fredagen som Cattis Friberg skulle ta bussen från Vallentuna till Kårsta. När bussen anlände till hållplatsen påkallade hon busschaufförens uppmärksamhet utan gensvar.

– Det hände liksom ingenting. När alla hade gått på stängde föraren dörrarna igen, berättar hon.

Cattis gjorde åter igen ett försök i att påkalla busschaufförens uppmärksamhet och med lite hjälp från medresenärerna lyckades hon.

– Då sa han att jag var tvungen att ha ledsagarintyg för att han skulle hjälpa mig in i bussen. Jag sa att jag inte behöver det enligt SL.

Då pekade chauffören på sin namnskylt och ska enligt Cattis ha sagt ”jag jobbar inte för SL, jag jobbar för Arriva”.

Cattis och chauffören diskuterade fram och tillbaka huruvida hon skulle ha ett intyg med sig för att få åka buss. Til slut gick chauffören tillbaka till förarsätet och stängde dörrarna.

– Då satte jag benet i mellan. Då kommer han tillbaka till mig och fortsätter säga att han inte tänker hjälpa mig. Jag tyckte att det blev obehagligt så jag sa att jag skulle anmäla honom. Då sa han att jag hotade honom.

Till ljudet av dörrarna som öppnades och stängdes mot Cattis ben försökte de andra resenärerna få busschauffören att hjälpa Cattis in på bussen, men han vägrade.

– Till slut kom min granne och hjälpte mig på bussen, det var ju tur att han skulle med för annars hade jag inte kunnat komm av bussen heller. Jag behöver ju rampen lika mycket på som av, säger hon.

”Tänk om han kör igen”

Cattis har påverkats negativt av händelsen och säger att hon tycker att det känns olustigt att åka buss igen.

– Tänk om det är samma busschaufför som kör, vad kommer hända då?

Både Arriva och SL är överens om att busschauffören i fråga har agerat fel. Enligt Arriva kommer information om den enskilda incidenten rapporteras, sedan görs en utredning.

Henrik Palmér, presstalesperson på SL, säger att Cattis borde ha fått hjälp med ramp.

– Chauffören ska absolut hjälpa personer i rullstol att komma på bussen. Alla chaufförer får utbildning i det. Kunskapen finns där. Att busschauffören agerat fel i det här läget är uppenbart, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arriva

Bussar