Nya bilder på Madsen och Wall i ubåten: ”De såg avslappnade ut”

Klockan 19.30 sågs Kim Wall och och Peter Madsen lämna hamnen i ubåten Nautilus.

Knappt en timme senare observerades de igen – först av Johan Rasmussen som arbetade på en födelsedagsfest på en båt och en stund senare av tyske turisten Peter Thompson som var på bröllopskryssning.

– De såg båda väldigt avslappnade ut och njöt av båtturen i det fina vädret, säger Thompson.

I torsdags kväll arbetade Johan Rasmussen som andrestyrman på en fiskebåt som hyrdes ut för ett födelsedagskalas. När de närmade sig Middelgrunden kastade de ankar för att gästerna skulle kunna bada och äta i kvällssolen.

– Runt klockan 20.15 ser vi ubåten komma seglande. Vi diskuterade först om det verkligen var en ubåt men den kom närmare och närmare och till sist var den bara fem till tio meter ifrån oss, berättar han.

I ubåtens torn stod Kim Wall och Peter Madsen och vinkade.

– De var nära och man såg ansiktena tydligt, de såg glada ut och det blev ett snabbt hej, säger Johan.

Kontaktade polisen

För Johan Rasmussen förstod han först i helgen vad det var han blivit vittne till. Han kontaktade polisen då han hört att Peter Madsen sagt att han satt Kim Wall i land klockan 22.30 vid restaurang Halvandet på Refshaleøen.

– Han kan inte ha nått Halvandet och lämnat henne där. Då skulle han inte ha åkt mer än en halvtimme norrut, innan han vänt om, för att hinna tillbaka. Vi var tillbaka vid hamnen klockan 21 och under den tiden såg vi inte ubåten igen, säger han.

15 minuter efter Johan Rasmussens observation får tysken Peter Thompson syn på ubåten. Han var på bröllopsresa med sin fru på en kryssning på väg mot Kiel.

– Vi satt på däck i kvällssolen när vi plötsligt såg ubåten. Jag har alltid med mig en liten resekamera och tog direkt några bilder, säger Peter Thompson till Aftonbladet.

”Såg avslappnade ut”

På bilderna Thompson tog syns Kim Wall och Peter Madsen i ubåtstornet.

– De såg båda väldigt avslappnade ut och njöt av båtturen i det fina vädret, säger Thompson.

Peter Thompson uppfattade att de var ungefär 200 meter från ubåten när han tog bilderna.

– De båda stod och tittade runt åt olika håll och jag kunde se Peter Madsen peka ibland. Det såg ut som en trevlig tur, därför förstår jag inte det här mysteriet, säger han.

– Jag sökte på ubåten på fredag kväll när jag kom hem igen, då såg jag nyheten om den försvunna kvinnan. Att han också misstänks för att ha dödat henne, det är helt obegripligt.

På väg söderut

Bilderna togs 20.30 och visar att ubåten då befann sig cirka 500 meter norr om Middelgrundsfortet i Öresund. Den såg då ut att försöka få kurs i sydlig riktning.

– Den åkte väldigt långsamt tillbaka mot Köpenhamn vad jag kunde uppfatta.

Publisert:

LÄS VIDARE