Eriks dröm uppfylld – fångade monsterfisk

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Plötsligt högg det till i fiskelinan – något stort hade fastnat på kroken. Erik Axner, 26, fick en chock när han insåg vad det var.

– När den dök upp vid båten blev det full kalabalik, säger han.

1 av 4 | Foto: Privat
Erik fångade rekordfisken.

För Erik Axner, 26, från Klippan har fiske alltid varit en stor passion. Sedan 2011 jobbar han som havsfiskeguide i Nordnorge. I måndags hamnade han öga mot öga med en riktig monsterfisk – och slog fiskerekord.

”Jag förstod inte vad det var”

Gruppen var och fiskade kungsfisk utanför ön Andöya. De hade fått en del fina fångster under dagen och skulle precis packa ihop. Då, plötsligt, högg något på kroken.

– Jag förstod inte vad det var. Den betedde sig inte som en kungsfisk brukar göra, säger Erik.

Varelsen i andra änden av fiskelinan var stor – och tung. Först när Erik väl lyckats hala in den till båten förstod gruppen vad det var.

– När den dök upp vid båten blev det full kalabalik. Vi hade inte kunnat ana att den skulle vara så stor förrän vi fick in den i hamnen, säger han.

Det visade sig faktiskt vara en kungsfisk, men inte vilken kungsfisk som helst.

– Det är den största kungsfisken som någonsin fångats med spö och rulle från sportfiskebåt, säger Erik.

Nytt rekord

Fisken vägde nämligen hela 9,66 kilo och mätte 81 centimeter. Större kungsfiskar på uppemot 15 kilo har tidigare enbart dragits upp från oljeplattformar. Inget liknande har dock någonsin fiskats upp med metoderna Erik använde.

– En av våra kunder har tidigare fångat en på strax över 9 kilo. Nu har vi slagit det med ganska stor marginal, säger han.

Erik och hans grupp fiskar på relativt stora djup med fiskelinor på uppemot 700 meter. De använder ofta en cirkelkrok för att fisken inte ska lossna på vägen upp, och agnar den med småsej. Just den här fisken togs på 400 meters djup.

– Man ligger och driver på djupet och släpper på. Man fiskar nära bottnen och det tar ganska lång tid att veva upp fisken. Därför är det är stor risk att de lossnar om man inte använder en cirkelkrok, säger Erik.

”En stor dröm sedan jag började”

Den tunga fångsten fick genast stor uppmärksamhet bland fiskare och flera norska medier har hört av sig till Erik. Just nu ligger den enorma kungsfisken i frysboxen och väntar på att ätas. Erik planerar även att låta montera fisken som en jakttrofé.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få en så här stor kungsfisk. Det här har varit en stor dröm sedan jag började med havsfiske i Norge, säger han.

Nu har han siktet inställt på nästa stora fiskemål.

– Jag hoppas på att kunna fånga en annan drömfisk, en fläckig havskatt. Det är en väldigt svår fisk, men bara man lägger energi och vågar misslyckas tror jag att jag förr eller senare kommer att lyckas med det också, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN